Archive for: noiembrie 15th, 2013

Ce diferenţe de preţ sunt între magazinele fizice şi cele online la tablete, aparate foto sau electrocasnice. INFOGRAFIC

Diferenţa de preţ pentru acelaşi produs între magazinele fizice şi cele online poate ajunge şi la 230 de lei, deşi, de cele mai multe ori, retailerii încearcă să păstreze tarife apropiate, potrivit unei analize  în care au fost urmărite preţurile a zece produse electrocasnice şi IT folosite în mod curent.

Preţurile mai ridicate din magazinele fizice sunt motivate, de obicei, de anumite costuri suplimentare care lipsesc în afacerile online, cum ar fi chiria pe spaţiu.

Pe 11 noiembrie, la retailer-ul Altex puteai economisi peste 80 de lei dacă îţi cumpărai online de pe site-ul magazinului televizorul Samsung cu diagonală de 101 cm, un fier de călcat Philips şi un cuptor cu microunde Samsung. La Flanco, diferenţa ajunge până la 150 de lei, iar la Domo produsele comandate online sunt mai ieftine cu aproape 360 de lei decât cele din magazinul fizic.

De asemenea, Domo ocupă, în cazul anumitor produse, prima poziţie atât în clasamentul celor mai ieftine produse, cât şi în cel al celor mai scumpe. Mai exact, în magazinul fizic găsim cea mai scumpă maşină de spălat Whirlpool şi cel mai scump aspirator Philips, iar în magazinul online, cele două produse au cele mai mici preţuri din categorie.

Totodată, pentru achiziţionarea unui echipament IT, este recomandat să se verifice şi alte site-uri de profil, precum emag.ro, cel.ro, pcgarage.ro, pcfun.ro sau evomag.ro.

 

Mugur Isărescu este interesat de funcţia de preşedinte

Postura de candidat cu şanse pentru funcţia supremă în stat poate fi unul dintre argumentele cheie ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru obţinerea unui nou mandat la conducerea băncii centrale.

Proprietatea definitorie a mesajelor transmise de Banca Naţională a României este că nu sunt  niciodată uşor de descifrat . Băncile şi analiştii lor înţeleg ce vor, jurnaliştii şi analiştii independenţi  înţeleg ce pot  iar masa populaţiei are doar impresia că a înţeles ceva.

Graţie acestei relativităţi cultivate, mesajele venite dinspre BNR transmit  întotdeauna ce trebuie mai ales că sensul lor este variabil în timp, în funcţie de context. Un exemplu. “Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi”, spunea guvernatorul Mugur Isărescu, la începutul lui septembrie, în contextul  unei discuţii aprinse privind modificarea legii clauzelor abuzive. Un  om de rând ar  înţelege de aici că BNR se opune modificării legii, în sensul sprijiniri  clienţilor. De altfel, aşa a interepretat mesajul aproape toată lumea, inclusiv presa. Nimic mai greşit, am aflat de curând.

Zilele trecute, adică după ce legea a fost adoptată de Parlament în ciuda opoziţiei făţişe a bancherilor comerciali,  domnul Isărescu  ne-a scos pe toţi din ceaţă explicând nu  numai că nu a fost niciodată împotriva eliminării clauzelor abuzive din contractele de credit dar şi că instituţia pe care o conduce a susţinut demersul legislativ. Ba mai mult, susţine guvernatorul, BNR a atras atenţia băncilor încă din urmă cu trei ani  arătându-le că au o groază de nereguli în contracte. Lăudabilă acţiune, mai ales că, după cum ne-a informat în repetate rânduri, Banca Naţională nu are atribuţii în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor sau clauzele abuzive ceea ce înseamnă că au lucrat “ore suplimentare” în sprijinul clienţilor.
Nu este singurul caz în care BNR, ca instituţie, sau oamenii din conducerea ei,  vin cu precizări şi explicaţii care, în ultimă instanţă, contrazic total sensul afirmaţiilor sau acţiunilor  iniţiale. Situaţia extrem de confuză de la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000 când băncile picau pe capete sub ochii omului care conduce şi acum supravegherea bancară din banca centrală  ori chestiunea atât de disputată a atacului speculativ de la finalul anului 2008 pot constitui oricând studii de caz în acest sens.
Citit  în această cheie evidentul  dezinteres al guvernatorului pentru candidatura la prezidenţiale nu mai este atât de evident. Că nu ar vrea să candideze, pentru a doua oară, la funcţia de preşedinte al României este cel mai probabil adevărat, asta nu înseamnă însă că nu este interesat de  subiect. Ba mai mult, potenţiala sa candidatură poate constitui un atu important în drumul  către un nou mandat în fruntea BNR, pentru că din evoluţia discursului său devine din ce în ce mai  clar  că varianta retragerii nu mai este chiar atât de actuală.

Procedura de numire a membrilor CA al BNR, inclusiv cea de numire a guvernatorului, este una care ţine de negociere  politică. Adică, pentru a putea ajunge guvernator trebuie să fii sprijinit de o majoritatea parlamentară. Ori, deşi poate  părea ciudat pentru mulţi, nu toată lumea îl iubeşte pe Mugur Isărescu motiv pentru care  procedura de numire  ar putea să iasă din tiparul de “simplă formalitate” din anii trecuţi, mai ales dacă altcineva aproape la fel de influent ca actualul guvernator însă mai apropiat de partidele majoritare, şi-ar manifesta intenţia de a se urca în fruntea băncii centrale.
Într-un astfel de scenariu, ipoteza unei candidaturi, chiar şi ca independent,este extrem de utilă într-o negociere de genul “Ori rămân guvernator ori, dacă nu, pot oricând să candidez cu şanse la alegerile prezidenţiale”.

Un adversar ca Isărescu are cu siguranţă proprietatea de a  provoca coşmaruri oricărui prezidenţiabil din România din cel puţin două motive: în primul rând este perceput ca un profesionist şi beneficiază de încrederea populaţiei şi în al doilea rând are suficientă notorietate cât să-şi permită să intre în lupta pentru preşedinţie cu puţin timp înainte de alegeri. În plus, nu trebuie uitat că actualul şi poate viitorul guvernator are avantajul de a fi fost, cel puţin statistic, premierul care a dus România pe creştere economică după mai bine de 10 ani de recesiune.

E greu de crezut că marii jucători de pe scena politică  nu iau în calcul toate aceste realităţi. Un Mugur Isărescu  în turnul de cleştar din strada Doamnei sună infinit mai bine pentru ei, mai ales că BNR a dat nenumărate dovezi de bunăvoinţă faţă de conducerea executivă, dovadă stând şi atitudinea faţă de recentele creşteri de taxe decise de Guvern.

Autor: Serban Buscu, Revista Capital