Archive for: decembrie 2013

La sfârşit de 2013 – Mircea Guta a promis, dar a făcut ceva pentru calafeteni ?!

Articol preluat de pe www.calafatlive.blogspot.ro:

 Este timpul ca românii, dar nu numai ei, să facă puţină ordine şi curăţenie în gânduri, să analizeze părţile bune şi pe cele rele ale anului care tocmai stă să se termine şi să spere… că va fi mai bine, că dincolo de graniţa dintre ani este mai multă speranţă pentru şi mai mult soare decât a fost în cele 365 de zile ale lui 2013. Este ora bilanţului, al faptelor bune (la mulţi s-a văzut după cât de darnic a fost Moşul din Laponia) şi al celor rele (Moşul politic cel galben a ştiut cel mai bine cum să împartă cadourile de final de an). Este clipa când  noi , dezamăgiţi in mare parte, ne oprim locului, preţ de câteva clipe, ne scuturăm de poverile grele ce s-au adunat şi pornim din nou la drum. În pocnete de dopuri de şampanie, strigăte de bucurie, pupături sau mulţi decibeli în urechi. Fiecare cu pofta inimii. Anul 2013 a fost cu siguranţă un an greu, cu foarte multe încercări, cu foarte multe trădări sau răsturnări de situaţii. A fost un an din care unii au ieşit mai şubreziţi decât erau la 31 decembrie 2012/1 decembrie 2013. A fost, repet, un an extrem de greu pentru majoritatea. Pentru minoritate a fost ceva normal, lipsit de griji, la adăpostul conturilor frumoase din bănci. Şi unii şi alţii speră că 2014 va fi mai cu mult mai bun. Că vor trăi mai bine. Dumnezeu ştie însă ce va fi. Şi să ţineţi minte: nici una din zicalele clasice din clasa norocului ori cea cu Cel de Sus nu sunt valabile pentru toţi. Cel puţin nu în România şi mai ales nu pentru cei din pătura de jos a societăţii.

Pentru Calafat şi calafeteni, 2013 nu a adus schimbări majore în viaţa lor ! Toate promisiunile electorale, nu s-au realizat ! Să enumerăm câteva :
–  CENTRALA TERMICĂ nu s-a făcut, calafetenii se încălzesc cum pot (s-au tremură ! )
–  CENTRALA FOTOVOLTAICĂ a rămas doar pe hârtie
–  DRUMUL CALAFAT-CRAIOVA este cârpăcit şi neterminat, locurile de muncă promise aici, unde sunt ?
–  PARCUL INDUSTRIAL unde se promiseseră mii de locuri de muncă, unde este, s-au când se face, dacă se mai face ?!
–  ATRAGEREA ŞI DE ALŢI  INVESTITORI pentru a da de lucru locuitorilor din Calafat, nu s-a realizat ! A rămas doar italianul de la S.C. Maglierie Cristian Impex SRL, care face ce vrea cu muncitorii, deoarece nu are concurenţă în Calafat ! 
–  CANALIZAREA în Ciupercenii Vechi,Basarabi şi Golenţi. Doar vin diferiţi topometrişti şi măsoară terenul, ca să aibă de lucru,dar nu s-a făcut nimic de atâţia ani !

Acestea sunt doar câteva obiective pe care cei în drept le-au promis calafetenilor şi nu le-au realizat ! 

La final de 2013 nu ne rămâne altceva de făcut decât să vă urăm, să vă doriţi lucruri care chiar pot fi realizabile, să rămâneţi mereu conectaţi la realitate şi să vă păstraţi simţul critic şi, mai ales pentru că se apropie anul cu alegeri, să nu puneţi boticul la pomana electorală ce vă va fi servită pentru a vă potoli foamea ! Să daţi votul pe merit şi nu pe cât de mare şi grea e punga cu crăpelniţă dată de doritorii de fotolii europarlamentare!

Iar dincolo de toate, să aveţi parte de multă sănătate şi putere ca să rezistaţi tuturor greutăţilor şi caznelor fiscale la care vă vor supune hămesiţii din conducerea ţării !

La Multi Ani pentru voi, cei dragi dar şi pentru duşmani !

Să întâmpinăm 2014 aşa cum se cuvine: zâmbind că va fi mai bine. Cine ştie: poate că de data asta…!

Emil Popa, Preşedinte PSD Calafat: Urez sărbători fericite tuturor calafetenilor!

Ca în fiecare an, împărtășim bucuria Crăciunului cu cei pe care îi preţuim. Organizaţia Municipală a PSD Calafat vă urează Sărbători minunate şi un An Nou generos, cu prieteni de nădejde şi împliniri pe măsura viselor! Vom rămâne în continuare partenerii dumneavoastră de încredere!

Ing. Emil Popa, Preşedinte PSD Calafat

Victor Ponta ii scrie lui Traian Basescu, cerandu-i sa promulge “cu celeritate” Legea referendumului

Premierul Victor Ponta i-a adresat, joi seara, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care ii cere sa promulge “cu celeritate, pentru a intra cat mai rapid in vigoare”, Legea ce prevede reducerea la 30% a pragului de participare pentru validarea unui referendum, declarata constitutionala de CCR. “In prezent, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale, nu mai exista nici un motiv si nu mai aveti la dispozitie nici un subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa”, i-a scris premierul sefului statului.

“Va solicit ca, prin aceasta promulgare cat mai rapida, sa demonstrati ca toate aceste sicane puse Guvernului si majoritatii de 70% a USL din Parlamentul Romaniei nu reprezinta doar ambitia dvs personala si calcule politice marunte, ce tin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amanari si sicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarata constitutionala in doua randuri”, a mai sustinut seful Guvernului in scrisoare.

Scrisoarea deschisa a premierului Victor Ponta catre presedintele Traian Basescu:

Stimate domnule Presedinte,

Avand in vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale, publicata ieri, cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care se resping obiectiile de neconstitutionalitate pe care le-ati formulat, va rog sa promulgati cu celeritate legea, pentru a intra cat mai rapid in vigoare.

In prezent, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale, nu mai exista nici un motiv si nu mai aveti la dispozitie nici un subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa.

Au trecut deja aproape 7 luni de cand tergiversati promulgarea acestei legi, in ciuda faptului ca, in doua randuri, Curtea Constitutionala a respins sesizarile facute cu privire la aceasta lege.

Va reamintesc ca modificarile la legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima data pe 29 mai, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Ulterior, au venit completarile CCR, pe 26 iunie, care au fost incluse in lege, dupa ce s-a respins ca neintemeiata prima obiectie de neconstitutionalitate, formulata de 83 de deputati din partidele de opozitie.

Pe 9 septembrie, deputatii au respins cererea de reexaminare transmisa de dvs, in care solicitati Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeasi problematica ce fusese deja respinsa de Curte in sesizarea formulata de deputatii din opozitie.

Ulterior, pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care il aveati la dispozitie pentru promulgarea legii, ati ales o noua tergiversare, sesizand Curtea Constitutionala la randul dvs. CCR a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior si, pe 14 noiembrie a transmis decizia in care respinge obiectiile dvs ca fiind neintemeiate.

Din motivarea publicata ieri, retin faptul ca, in mai multe randuri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arata ca legea “a mai fost supusa controlului de constitutionalitate in raport de critici similare celor formulate in prezenta cauza”, si ca decizia din iunie a Curtii “a respins ca neintemeiate respectivele critici”. Curtea constata explicit faptul ca dvs ati contestat legea pe o problematica similara celei ce formase obiectul controlului de constitutionalitate in vara.

Va solicit ca, prin aceasta promulgare cat mai rapida, sa demonstrati ca toate aceste sicane puse Guvernului si majoritatii de 70% a USL din Parlamentul Romaniei nu reprezinta doar ambitia dvs personala si calcule politice marunte, ce tin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amanari si sicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarata constitutionala in doua randuri.

Va multumesc
Victor Ponta, Prim Ministru

Limba romana este limba de stat a Republicii Moldova – Curtea Constitutionala de la Chisinau

Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis ca limba romana si cea moldoveneasca sunt identice. Decizia a fost exprimata de presedintele Curtii, Alexandru Tanase, informeaza Publika.md. Astfel, limba romana este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii, scrie si site-ul Unimedia.

“Declaratia de Independenta face for comun cu Constitutia. In cazul unor divergente, textul Declaratiei de Independenta prevaleaza”, a mentionat presedintele CC, Alexandru Tanase.

Publika.md aminteste ca astazi, Curtea Constitutionala a examinat doua sesizari privind interpretarea articolului 13 din Legea Suprema, care se refera la limba oficiala a tarii. Una dintre sesizari a fost depusa de catre deputatul liberal-reformator Ana Gutu, iar cealalta este semnata de liberalii lui Mihai Ghimpu.

Potrivit Unimedia, Ana Gutu a apelat la Inalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Suprema, solicitand verificarea posibilitatii de echivalare a sintagmei “limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine” cu expresia “limba romana”. Gutu a argumentat pozitia sa prin caracterul stiintific nul al articolului. Sesizarea a fost depusa la CC pe 26 martie.

Cea de-a doua sesizare la CC a fost depusa de Partidul Liberal. Autorii solicita magistratilor sa spuna care este denumirea corecta a limbii de stat – limba romana sau limba moldoveneasca, reiesind din preambulul Constitutiei in corelare cu Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.

inchide