Cum se pot justifica imensele cantități de cloramină, cuie, furtun PSI, pubele, sârmă, mături, măști de gaze, șuruburi, balamale și atâtea alte materiale cumpărate de primăriile doljene la prețuri exorbitante? Clanuri de “afaceriști” din zona de influență a lui Sandu Anghel, zis și Bercea Mondial, au muls primăriile din Dolj de fonduri destinate achizițiilor de diverse materiale. Prețurile de achiziție sunt umflate iar dovezile sunt la lumina zilei, strânse în dosare penale. DNA Craiova trebuie să facă lumină cât mai repede cu putință, mai ales că făptuitorii vor să șteargă urmele prin presiuni, falsuri sau intimidarea posibililor martori. Lista acuzaților este lungă dar va fi și mai mare dacă achizițiile “mondiale” ale primăriilor din Dolj de la firmele din Drăgănești-Olt vor fi cercetate.
Primăria din Calafat a încheiat contracte dubioase ai căror patroni sunt fie în arest, fie dispăruți și căutați de anchetatori. Agmeb Materiale SRL din Drăgăneşti – Olt, societate administrată de Constantin Coman, bulibașa din localitate, a beneficiat de dărnicia lui Mircea Guță, primarul Calafatului, acuzat de DNA Craiova de luare de mită! Mircea Guță, partener de afaceri cu bulibașa Constantin Coman pe banii calafetenilor!
Procurorii DNA au precizat pentru Gazeta de Sud că, „în evidența penală a Serviciului Teritorial Craiova se află înregistrate 18 dosare penale, în care sunt suspiciuni cu privire la săvârşirea de fapte care ar putea reprezenta infracţiuni aflate în competenţa de soluţionare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de către persoane având calitatea de primari și viceprimari din județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți”. În trei dintre aceste dosare, cele cu numerele 214/P/2010, 48/P/2011 și 71/P/2011, procurorii au dispus începerea urmăriri penale faţă de edili. În dosarul 48/P/2011, Mircea Guţă, primarul din municipiul Calafat, este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi luare de mită.
Informațiile privind incredibilele fapte ale grupului controlat de Guță au ajuns nu doar la procurori, ci și în presă. Iată ce scriau jurnaliștii în urmă cu câteva luni:
Cel puţin patru societăţi comerciale din Drăgăneşti-Olt au devenit abonate ale banului public din Calafat. Despre aceste societăţi comerciale se aude faptul că ar aparţine unor rude ale lui Bercea Mondialu, în prezent aflat în penitenciar. Veţi vedea cum un kilogram de cloramină costă un milion de lei, sau cum o roată de pubelă cinci milioane. Veţi vedea cum un „sereleu” a primit în trei zile un miliard şi jumătate din banii Calafatului. Dacă erau necesare aceste cheltuieli, măcar dacă s-ar fi făcut la preţul corect, decideţi dumneavoastră. Această anchetă jurnalistică are rolul de a atrage atenţia asupra unui fenomen grav, trist, dar adevărat. Se vorbeşte despre situaţia tragică uneori a oraşului Calafat, însă zeci de miliarde s-au cheltuit fără niciun simţ al realităţii. Sau fără niciun bun simţ.
Cloramina, mai scumpă ca Arielul
De departe, cele mai interesante cheltuieli le-am descoperit în luna octombrie a anului 2010. În decurs de o săptămână, societatea comercială AGMEB MATERIALE SRL vinde Primăriei Calafat în valoare de peste două miliarde de lei. Astfel, în data de 17.10.2010, se emite factura cu numărul 127, în valoare totală de 70.990 lei (709 milioane lei vechi). Pe această factură sunt trecute sârmă de alamă (la preţul de 1.800.000 lei kilogramul fără tva- preţ real 320.000 lei) şi furtun incendiu. La trei zile distanţă, pe data de 20.10.2010, Primăria Calafat cumpără din nou, cu factura numărul 133 în valoare de 69.130 (aproximativ 700 de milioane lei vechi), de la aceeaşi societate comercială, clor pentru dezinfectat şi praf clor pentru dezinfecţie (acelaşi produs), la un milion de lei vechi kilogramul. Aici, la producători, am găsit mai multe preţuri, de la 30.000 lei kilogramul până la 250.000 de lei. Niciunde însă la 1.000.000 de lei (adică de cel puţin patru ori mai mult decât preţul real). Mai trec cinci zile, iar firma respectivă, SC AGMEB MATERIALE SRL iar vinde. Iar Primăria Calafat iar cumpără. Cam de aceeaşi valoare (la prima vedere fiecare factură este făcută în limita a 15.000 de euro fără tva-criteriu de încredinţare direct fără obligativitatea de a efectua licitaţie electronică). Aşadar, factura numărul 139 din 25.10.2010 este în valoare de 73.532 lei (alte 730 de milioane). De data asta nu mai e nici sârmă, nici cloramină ci europubele… sparte pe bucăţi. Adică cinci milioane roata, 18 milioane capacul, 18 milioane containerul şi alte cinci milioane balamaua. Credem că aici vorbim despre containerele zincate, care se vând, la producător, la un preţ de maxim 300 de euro, adică 12-13 milioane. Ţinând cont că Primăria Calafat a plătit 20 milioane numai pe roţile unei pubele, este evident că avem din nou de-a face cu o “cumpătată” cheltuire a banului public.
Acestea sunt doar trei dintre facturile emise de SC AGMEB MATERIALE SRL către Primăria Calafat. Mai concret, 2 MILIARDE 130 de milioane într-o săptămână… AGMEB MATERIALE SRL a revenit cu alte două facturi (numerele 156/10.02.2011 şi 158 din 12/02/2011) cu suma totală de 1 miliard şi jumătate. Printre produsele vândute aici se regăsesc aceleaşi pubele la preţ de şapte ori mai mare, dar apar şi produse noi, cum ar fi stingătoare PSI la 10 milioane bucata (maxim un milion bucata preţ real). Pentru cele cinci facturi emise de SC AGMEB MATERIALE SRL, calafetenii au plătit din buzunarul lor peste 4 miliarde lei vechi. Probabil că societatea respectivă are tăiate multe alte facturi, însă să le publicăm pe toate ar însemna două ziare întregi. Dar SC AGMEB MATERIALE SRL nu este singura abonată la bani publici. Tot din Drăgăneşti Olt apare SC METAL BRONZ ALFA SRL. Două facturi emise în aceeaşi zi (facturile 00000006 şi 00000009 / 27.05.2011) însumează valoarea de 96.421 lei (fără puţin alt miliard de lei). Aici, potrivit facturilor, Primăria cumpără 52 de măşti de gaze la aproape 10 milioane lei bucata (am găsit oferte ale firmelor specializate cu 200 de mii de lei vechi), precum şi PICHETE PSI (neechipate) la aproximativ 60 de milioane de lei bucata (trei milioane la un producător de material antiincendiu).
Poate doar primarul Guţă să ne spună câte facturi a emis METAL BRONZ ALFA SRL către primărie? Noi avem doar două, în valoare de aproape un miliard.
O altă firmă din Drăgăneşti se înscrie la „finanţare” din banii calafetenilor. SC PEHART INSTAL SRL vinde şi ea, potrivit facturii 004/17.11.2010 de vreo 800 de milioane de lei. Ce vinde? Şuruburi la 50.000 lei bucata, în loc de maxim 10.000 lei, foi de Plexiglas la 20 de milioane foaia, pretul real 3 milioane. Apare o poziţie numită schelet metalic, la preţul de 1.240.000 lei. Ce o fi asta? Oare ţeava care costă, în cel mai rău caz 120.000. Adică de 10 ori mai puţin…. De pe alte două facturi, emise de aceeaşi firmă, aflăm că Primăria a cumpărat coşuri stradale de gunoi la 10 milioane bucata (maxim două milioane la producătorii români) precum şi capace de canal la 18 milioane de lei (doar patru milioane preţul producătorului). Câte facturi or fi emise de această firmă, nu ştim, dar pe trei dintre ele s-au cheltuit 2 miliarde 400 de milioane.
Echipamentele pentru pichete, cumpărate cu doi ani înainte
Prima firmă care pare să fi deschis drumul „sereleurilor” din Drăgăneşti este SC BRICOMAT SRL. Potrivit facturilor cu numerele 08 şi 35 din datele de 9 respectiv 15.12.2008, Primăria Calafat a cumpărat de 500 de milioane de lei echipamente necesare pentru staţii de autobuz (despre care înţelegem că valoarea finală a uneia ar fi la 200 de milioane de lei vechi), dar şi echipamente pentru pichetele PSI de care Primăria urma să beneficieze peste doi ani.
Comentarii recente