Exporturile de electricitate au depăşit, anul trecut, 6 TWh, în cuantum de peste 200 de milioane de euro.
România a atins, în 2014, o performanţă nemaintâlnită în istoria sa: în fiecare zi din an, a fost net exportatoare de energie electrică. Balanţa schimburilor comerciale de energie începuse să fie favorabilă ţării noastre din 2012, trendul s-a accentuat în 2013, dar anul trecut, zi de zi, exporturile de energie au depăşit importurile cu cel puţin 800 MW orari, ajungând până la vârfuri excedentare de 1.600 – 1.700 de MWh.
Per total, în 2014, s-au exportat peste 6 TWh, circa 12% din toată energia produsă în România, în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro, dacă luăm în calcul un preţ mediu al energiei pe bursă de 37 de euro/MWh.
Principalii clienţi pentru energia produsă în România sunt statele vecine, Ungaria, Serbia, Bulgaria. Printre factorii care au făcut din România un net exportator de energie se numără inundaţiile de care s-au lovit vecinii în primăvară, şi care le-au afectat producţia de energie în hidrocentrale, excedentul de energie de pe piaţa locală, dar mai ales preţurile mici la curent din România.
„Scăderea consumului intern, aportul energiilor regenerabile şi scăderea preţului la curent, toate acestea au făcut ca România să devină o forţă energetică în regiune. Trendul va continua”, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Comentarii recente