dosage instructions for ambien buy zolpidem online prednisone and ambien taken together

ultram online Fayetteville buy tramadol tramadol addiction does

amoxil dose infantil buy amoxicillin online amoxil pediatric suspension

5mg diazepam compared to xanax buy xanax gabapentin and xanax for opiate withdrawal

soma laishram boyfriend buy soma online soma employment center

ambient occlusion maya 2013 tutorial ambien 10mg how to get your doctor to prescribe you ambien

valium iv duration buy valium online valium with tylenol pm

ambien cr and alcohol side effects buy zolpidem ambien use during day

clinica soma uberlandia buy soma shokugeki no soma 7 español

pilates soma rockland maine cheap soma telefone soma imoveis

Archive for: iulie 2015

SURSE: Consilierii personali ai primarului Mircea Guta trec in echipa PSD Calafat

Pentru prima data in ultimii 25 de ani, in Calafat, se contureaza o echipa care va castiga detasat alegerile locale de anul viitor cu un scor de peste 70%. S-au pus bazele unui proiect politic local din care vor face parte numai aceia care vor sa participe la reconstructia Municipiului Calafat.

Se va pune accent pe lupta pentru atragerea investitorilor, pe dezvoltarea infrastructurii, si pe turism. Se  vor crea conditii  pentru ca tinerii sa-si spuna parerea despre cum vad rezolvarea marilor probleme din Calafat.

Se va incerca realizarea unui climat politic diferit de ce a fost pana acum care va fi caracterizat printr-un dialog constructiv.

Primii care se pare ca au facut pasul pentru a se realiza aceasta constructie sunt consilierii personali ai primarului Guta, Daniel Girtoi si Mihai Cotea, care vor trece in echipa PSD Calafat.

VIDEO: Oltenii rămân fără zaibăr. Principalele cauze sunt ploile abundente din toamna trecută şi seceta prelungită de acum

Oltenii rămân fără zaibăr. Cultivatorii de viţă de vie din Băileşti sunt disperaţi. Au parte de cel mai prost an pentru vie din ultimii 50 de ani iar cea mai afectată de condiţiile meteo este cea din care se obţine celebrul zaibăr despre care vorbea cu pasiune şi Amza Pellea.  Cultivatorii se tem că în câţiva ani podgoriile vor dispărea de tot şi se gândesc să se reorientze spre alte culturi.

VEZI VIDEO:

Proprietarii de caini periculosi trebuie sa incheie polite de asigurare pentru acestia. Ce alte obligatii mai prevede legea?

 Proprietarii de caini periculosi trebuie sa incheie polite de asigurare pentru acestia. Ce alte obligatii mai prevede legea?

caine-rau_2

Incheierea unei asigurari de raspundere civila este obligatorie pentru persoanele care detin caini considerati periculosi. Cei care nu respecta aceasta regula pot primi amenzi ce ajung pana la 1500 de lei, insa polita de asigurare este doar una dintre obligatiile impuse de lege in cazul detinerii unor astfel de animale.

 Regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi este reglementat, in momentul de fata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2002, care a fost republicata in Monitorul Oficial acum aproximativ un an.

 Acest act normativ grupeaza cainii periculosi dupa cum urmeaza:

    categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor (cainii proveniti din incrucisarea raselor);

   categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

 Codul civil stabileste ca proprietarii sunt raspunzatori de prejudiciile cauzate de animale, chiar si in cazul in care acestea au scapat de sub paza lor. Astfel, persoanele care detin caini de lupta si de atac sunt obligate, conform OUG nr. 55/2002, sa incheie asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de acestia.

 Insa polita de asigurare nu este necesara doar pentru acoperirea pagubelor produse de cainii de lupta si de atac, deoarece existenta acesteia trebuie dovedita si atunci cand proprietarii sunt nevoiti sa informeze politia despre faptul ca detin astfel de animale.

Concret, toti proprietarii de caini periculosi sunt obligati sa-i inregistreze la Asociatia Chinologica Romana (AChR) si sa depuna, la sediul de politie in raza caruia sunt detinute animalele, o copie a adeverintei eliberate de aceasta autoritate. Din act trebuie sa reiasa incadrarea cainelui in categoriile I sau II.

De asemenea, proprietarii mai trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere care sa includa urmatoarele informatii:

   numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

   efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;

   efectuarea sterilizarii cainilor (in cazul celor de lupta si de atac);

   existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse (in cazul celor de lupta si de atac).

Persoanele care nu depun aceste documente la politie sunt amendate cu sume cuprinse intre 500 si 1500 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica si in situatia in care proprietarii schimba adresa la care tin cainii periculosi si nu depun, in cel mult 48 de ore, copia adeverintei si declaratia pe propria raspundere la sediul politiei din raza acesteia.

Pierderea sau moartea unui caine periculos trebuie declarata la politie in cel mult 48 de ore. In caz contrar, proprietarul risca o amenda intre 100 si 500 de lei.

Important! Obligatia de a inregistra cainii periculosi la AChR si cea de a depune adeverinta si declaratia pe propria raspundere nu sunt aplicabile unitatilor de politie, de jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza. Totodata, prevederile nu sunt valabile nici in cazul spectacolelor demonstrative organizate sau al unor filmari.

De retinut este ca, pentru a putea avea in proprietate sau pentru a putea detine temporar un caine periculos, OUG nr. 55/2002 prevede ca trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

   persoana in cauza sa aiba varsta minima de 18 ani;

   sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

   sa nu fi fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei (cum ar fi, de exemplu, omorul, lovirea, violenta in familie, lipsirea de libertate in mod ilegal, amenintarea sau hartuirea).

Atentie! Nerespectarea acestor conditii poate fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de lei.

Cainii de lupta si de atac sunt interzisi in locurile publice

Cainii de lupta si de atac au accesul interzis in localurile publice, mijloacele de transport in comun si in alte locuri publice, este subliniat in OUG nr. 55/2002.

Exceptie fac doar drumurile publice si caile de acces catre acestea, insa proprietarii trebuie sa le puna botnita si sa-i tina in zgarda si lesa sau ham. Persoanele care incalca aceste reguli risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 1500 si 3000 de lei.

In acelasi timp, proprietarii sau detinatorii temporari de caini periculosi sunt obligati sa afiseze, acolo unde tin animalele, o placuta pe care sa fie inscriptionat avertismentul “Caine periculos”. In caz contrar, acestia risca o amenda intre 500 si 1500 de lei.

Important! Cainii periculosi pot fi dresati si antrenati doar in centre speciale sau in alte locuri autorizate, iar dresorii care activeaza in cadrul acestora trebuie sa aiba pregatire si atestare profesionala. Totusi, proprietarii au voie sa-si dreseze si antreneze cainii pe proprietatea lor.

Cei care participa la lupte intre caini risca sa ajunga la inchisoare

Organizarea de lupte, antrenarea cainilor in acest scop si participarea cu acestia la lupte este interzisa, potrivit OUG nr. 55/2002. Persoanele care se ocupa de astfel de activitati pot fi pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda.

Interzise sunt, de asemenea, reproductia cainilor periculosi (daca n-au acte de origine recunoscute de AChR), abandonarea acestora, precum si importul/comercializarea cainilor de lupta si de atac. In aceste cazuri, proprietarii risca amenzi intre 500 si 1500 de lei, intre 1500 si 3000 de lei, respectiv inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda.

In situatia in care cainii periculosi ataca o persoana intr-un loc public, proprietarii sau detinatorii temporari pot fi pedepsiti cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda.

De constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se ocupa atat inspectorii politiei sanitare veterinare, cat si personalul desemnat in acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Atentie! Actul normativ mentionat stabileste ca proprietarii nu sunt trasi la raspundere daca victima a patruns ilegal intr-o proprietate privata/publica protejata de caine ori daca interventia animalului a fost pentru a apara proprietarul, daca acesta era in pericol.

Autor

Alexandru Boiciuc

5 Martie 2015

 

SURSA: http://www.avocatnet.ro

 

Universitatea din Craiova isi deschide sectie de MANAGEMENT(ID) la Calafat

Incepand cu anul scolar 2015-2016, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii din Craiova isi deschide sectie de Management(ID) la Calafat. Pentru mai multe detalii contactati secretariatul Colegiului Tehnic “Stefan Milcu”(Liceul “Agricol”) din Calafat.

http://s27.postimg.org/5a30t1uhf/ucv3.jpg

 

http://s27.postimg.org/azj9dd0nn/ucv2.jpg

http://s27.postimg.org/4lz878237/ucv.jpg

Sâmbătă este WHITE SENSATION PARTY la Sunny Beach&Club Başcov!

Sâmbătă, 25 Iulie 2015, Sunny Beach&Club Başcov te invita la un super party WHITE SENSATION!

Te asteapta o super atmosfera si un show de exceptie!

Dress code: ALL WHITE!!

Info si rezervari: 0763793047 / 0745632312

Ministrul Muncii anunţă creşteri salariale cu 70% pentru 900.000 de bugetari

Salariile a 900.000 de bugetari vor creşte cu 70%, iar pentru restul cu circa 20%, a anunţat ministrul Muncii Rovana Plumb, în contextul disputei din jurul scăderii de taxe, prevăzute de noul Cod fiscal care ar mări deficitul bugetar.

“Cresterea salariala va fi, in medie, undeva la 70% pentru aproape 900.000 de bugetari si 20% pentru cei care se afla deja la un nivel de salarizare mare. Noua lege are cinci trepte si nu 111 ca legea veche, care nici nu s-a implementat, iar fiecare bugetar va fi motivat corespunzator responsabilitatilor si performantelor pe care le are. Ne-am asumat politic ca trebuie sa avem o lege a salarizarii care sa corespunda realitatilor socio-economice Romaniei anului 2015 si in perspectiva”, a declarat Rovana Plumb la Romania TV.

De cele mai mari cresteri se vor bucura cei care au salariile cele mai mici. Un medic primar ar putea castiga pana la 7.000 de lei pe luna, in timp ce medicul rezident ar putea lua peste 4.000 de lei. Si profesorii ar urma sa ajunga la peste 4.000 de lei pe luna. Ceva mai mici vor fi salariile agentilor de politie si ale inspectorilor.

“In ceea ce priveste impactul bugetar, dati-mi voie sa fiu prudenta in continuare, sa astept comentariile si amendamentele care vin de la partenerii sociali, de la ordonatorii de credite si abia atunci vom putea avea un impact bugetar clar”, a adaugat Rovana Plumb.

 Sfantul Ilie sa va  dea sanatate si putere sa luptati pentru idealurile voastre. Sa aveti parte numai de clipe minunate, de bucurii si fericire alaturi de familie si cei dragi.

sf_ilie

Cinstirea Sfântului Ilie

În tradiția populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat. Biserica Ortodoxă îi aduce multă cinstire, pentru că este pomenit ca mare bărbat și erou al credinței. Fiii Bisericii Ortodoxe Române au o evlavie profundă pentru acest sfânt făcător de minuni. Există tradiții populare diferite din toate zonele geografice ale Românei, încât unitatea este cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu și mereu în slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpănesc în raport cu alte virtuți ale sfinților Noului Testament. Fiind unul dintre Profeții evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaște sub numele de Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul.

Ziua onomastică

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă sărbătorește suirea la cer a Sfântului și Marelui Prooroc Ilie Tesviteanul. Statisticile existente la nivel național arată că, din totalul celor aproximativ 22 milioane de români, peste 120.000 de persoane (cca 0,55%) poartă numele Sfântului Ilie.
Multe biserici, de la orașe sau de la sate, au hramul Sf. Ilie.

Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de “retezatul stupilor”.

Sfântul Ilie este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.

Stampila devine istorie de la 1 iulie 2015

image-2013-12-19-16243009-70-anaf

Proiectul publicat recent de Ministerul Finantelor privind eliminarea stampilei urmeaza sa fie aprobat in perioada urmatoare.

Procedurile care implica facturarea si care necesita stampilare se vor derula astfel in noile conditii care elimina stampila.

Nota de fundamentare a proiectului mentioneaza, in aceasta privinta, urmatoarele:

“S-a reglementat eliminarea obligativitatii aplicarii stampilei atat a declaratiilor, cererilor si altor documentele depuse de catre persoane fizice, persoane juridice de drept privat (…). Regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea”.

Stampila devine istorie de la 1 iulie 2015

Reprezentantii mediului de afaceri continua sa ceara aplicarea unor masuri de simplificare a modului in care functioneaza procedurile fiscale si cer reguli mai simple cand vine vorba de Codul fiscal.

In acest context, Ministerul Finantelor Publice a promis eliminarea stampilei incepand cu 1 iulie 2015.

“Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperita. Cred ca pasul logic urmator ar fi cel al simplificarii administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de stampila? (…) Nu stiu daca ne putem imagina o Romanie fara stampila, dar e deja o realitate in Republica Moldova. Ne-a luat-o inainte, de trei luni au aceasta reglementare, au scos stampila. Cred ca mai sunt doua tari in Uniunea Europeana in acest caz: Romania si Bulgaria”, a declarat marti Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, informeaza Capital.ro.

Aceeasi sursa informeaza ca omul de afaceri Marius Ghenea a declarat ca in multe tari ale Uniunii Europene “oamenii nu stiu ce e aia stampila”.

Totodata, Florin Jianu a semnalat ca sunt in continuare necesare noi modificari referitoare la capitalul social al unei firme, suma de 200 lei fiind prea mica.

Toate certificatele si adeverintele emise de Fisc vor fi eliberate fara plata taxelor extrajudiciare de timbru

Gabriel Oprea: “Mergem in continuare in coalitie”. Despre o posibila demisie a Ponta din functia de premier: “Sub nicio forma!”/ Tariceanu: Coalitia nu are o problema. Il sustinem pe Victor Ponta

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, luni, la plecarea de la sedinta coalitiei de guvernare, ca premierul Victor Ponta nu si-a exprimat sub nicio forma intentia de a demisiona din fruntea Guvernului, iar alianta va functiona in continuare, transmite Agerpres.

“Mergem in continuare in coalitie”, a spus Oprea, adaugand ca lucrurile s-au clarificat in cadrul aliantei.

Intrebat daca Ponta si-a exprimat la sedinta intentia de a demisiona din functia de prim-ministru, Oprea a raspuns: “Sub nicio forma!”

Si liderul ALDE, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu sunt probleme in coalitie si ca guvernul condus de Victor Ponta are sustinerea in continuare.

“Nu aveam motive sa fim tensionati. A fost o discutie foarte utila, colegiala in care nua veam ce sa ne reprosam decat cum este firesc dupa o perioada lunga de absenta a premierului ne-am reunit sa discutam subiectele politice care ne intereseaza”, le-a spus Tariceanu jurnalistilor la finalul sedintei. El a mai spus ca membrii coalitiei vor merge impreuna pana la alegerile parlamentare.

“Nu are o problema coalitia in sine. Pe de alta parte nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, premierul Ponta are aceasta problema care este evident ca aduce cu o hartuiala dincolo de zona politica, suntem intr-o tara democratica in care vedem ca exista incercari de rasturnare a ordinii. Astazi, cu toti cei care am fost la masa am confirmat ca coalitia va sustine in continuare guvernul condus de Victor Ponta”, a spus presedintele Senatului.

Intrebat daca se va relua problema salariilor inaltilor demnitari, tema care a generat tenisuni intre Oprea si Ponta, Tariceanu a declarat ca “nu o sa reusim sa combatem coruptia daca oamenii in cele mai inalte functii in stat au salariile pe care le stim cu totii”.

hotnews.ro

Mega petrecere ieri noapte la Sunny Beach&Club Başcov cu DJ MASSE, RADIO DEEA si MC Cosmin Matea

Sunny Beach&Club Başcov din Calafat l-a adus ieri noapte pe unul dintre cei mai cunoscuti DJ din Bucuresti, DJ MASSE de la Radio Deea. Acesta a reușit să facă lumea să vibreze pe muzica lui, transformand plaja de la Bascov intr-un adevarat pol al distractiei.

Petrecerile vor continua weekend-ul urmator, iar de atmosferă vor fi responsabili cei mai buni DJ din Romania.

Alegeri la PSD Calafat: Emil Popa, reales în funcţia de preşedinte

Joi, 9 iulie, a avut loc Conferinţa Partidului Social Democrat a filialei municipiului Calafat. Pe ordinea de zi au figurat următoarele puncte: raportul de activitate a actualei conduceri; numărul membrilor PSD şi, cel mai important, alegerea noii conduceri. 

După vot au fost aleşi în unanimitate preşedintele partidului, în persoana lui Emil Popa – singurul propus, vicepreşedinţii, secretarul, trezorierul şi membrii Biroului de Conducere.

Astfel, vicepreşedinţii PSD Calafat aleşi sunt următorii:

– Catrina Cosmin

– Rudareanu Marin

– Bora Dan Constantin

– Iofcea Sorin

– Mungiu Titu

– Toncea Danut

– Ciuica Carmen

Funcţia de secretar o va îndeplini Ion Vintilă, Sergiu Cojocaru a fost ales trezorier.

Bora Constantin Dan: Schimbare de atitudine si, setea de adevar

Schimbare de atitudine si, setea de adevar

In ultimul timp, la sedintele Consiliului Local, se observa la unii consilieri(cei drept, doar unul sau doi), un reviriment in ceea ce priveste pozitia pe care o au in consiliu, fata de problemele dezbatute. De regula, pana acum, opozitia era reprezentata de PSD in frunte cu decanul de varsta al Consiliului Local, ing. Petre Traistaru. Acesta, bine sustinut si completat de ceilalti consilieri din echipa PSD, au reusit, nu o singura data, sa demonstreze celor din sala de sedinta, ca, in fata interesului comunitatii locale, trebuie sa dispara orice interese personale sau de partid. Este cert faptul, situatia in care se afla in momentul de fata primarul Mircea Guta isi pune amprenta si asupra prestatiei unor consilieri, dar vorba romanului – “Mai bine mai tarziu decat niciodata….”

Calafetenii au asteptat timp de 7 ani o schimbare in bine de la actuala administratie, insa, in afara de vorbe si titluri bombastice, nu au primit nimic.

Promisiunile primite pe ultima suta si prezentate cu mare emfaza in Ziarul de Calafat, vor avea efectul unei injectii facute unui mort.

Gandul ca pana la alegerile locale din 2016 a mai ramas foarte putin, i-a trezit din amorteala si hibernare pe cei care acum 7 ani, promiteau calafetenilor ca orasul lor va devei un paradis, iar viata acestora aidoma Raiului la care viseaza muribunzii.

La procesul unde Mircea Guta este acuzat de mai mute fapte ce cad sub incidenta Codului Penal, acesta, a sudat din belsug, facandu-si cruci, atunci cand unul dintre martorii acuzarii, prezenta in fata completului de judecata, date precise si concrete despre fraudele produse la Primaria Calafat. Si, fiindca a venit vorba de acest proces de la care marea majoritate a calafetenilor asteapta o sentinta care sa faca dreptate, precizez cu multa responsabilitate urmatoarele:

Tot respectul pentru completul de judecata si reprezentatul DNA care, au avut o atitudine ce denota un inalt profesionalism, deminitate si corectitudine.

Apararea inculpatului Mircea Guta a fost facuta sah mat si prin intrebarile puse unui martor nu au facut decat sa-l afunde si mai mult in situatia critica in care se afla.

Fac aceste precizar pentru a taia elanul fanilor actualului(inca)primar, carora, acesta pentru a-i imbarbata si motiva sa-i tina aproape le spusese dupa proces altceva. Dar cum intoxicarile au facut si mai fac parte din arsenalul unei administratii care va ramane o pata neagra in istoria Calafatului, am considerat ca lucrurile trebuie puse pe tapetul normal.

Concret, cei din anturajul actualei administratii trebuie sa priceapa ca orice inceput are si un sfarsit, iar gandul nebun ca totusi…..TREBUIE SA DISPARA!!!

Intr-o tara unde lupta anticoruptie a ajuns la stadiul de virtute, cei care au incalcat legea si au inca impresia ca vor reusii sa o dribleze se inseala amarnic. Vreau sa fac un apel la toti cei care doresc binele acestui oras si nu se tem decat de Dumnezeu, sa aiba curajul sa spuna adevarul, chiar daca acesta este deranjat.,..

Calafatul moare incet dar sigur si singura posibilitate de reabilitare o constituie o administratie competenta care sa lucreze numai pentru binele cetatenilor. Unii care acum fac front comun cu Mircea Guta avand functii mari in Primarie, insa pe la spate spun cat de patimiti sunt ei si ce eforturi fac pentru binele oamenilor, visandu-se in 2016 chiar primari, sa stea linistiti…nu mai pacalesc pe nimeni.

Sa speram ca 2016 va fi anul ce va inseamna o schimbare in bine pentru cetatenii Mun. Calafat si satelor apartinatoare Golenti, Basarabi si Ciupercenii Vechi, in caz contrar ne vom merita soarta.

ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!!!

Cu respect, Consilier Local – prof. BORA CONSTANTIN DAN

 

Impozitarea bacsisului, eliminata prin lege. Nici Registrul de bani personali nu mai trebuie completat

 

Legea care elimina impozitarea bacsisului a fost publicata luni in Monitorul Oficial si intra in vigoare joi, 9 iulie. Actul normativ elimina, de asemenea, si reglementarile care obligau angajatii sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali.

Legea nr. 186/2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 495 din 6 iulie 2015 si intra in vigoare la trei zile de la publicare, adica pe 9 iulie.

Legea prin care sunt eliminate din legislatia actuala articolele ce reglementeaza bacsisul, stabilind ca acesta trebuie contabilizat si impozitat, fusese promulgata de Presedintele Klaus Iohannis saptamana trecuta, dupa ce a fost votat de deputati la jumatatea lui iunie si de senatori, la finalul lunii mai.

Actul normativ, in forma publicata, abroga dispozitiile care definesc bacsisul, cele care stabilesc ca bacsisul trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum si cele care prevad ca angajatorul poate decide daca pastreaza bacsisul sau il distribuie angajatilor.

De asemenea, prin Legea nr. 186/2015 sunt eliminate si articolele potrivit carora angajatii trebuie sa inscrie banii pe care ii detin in Registrul de bani personali.

Practic, odata cu eliminarea acestor prevederi din legislatie, ne intoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa in niciun fel sumele suplimentare de bani primite de angajatii din anumite ramuri de activitate sub forma de bacsis.

Firmele trebuie sa impoziteze in continuare bacsisurile

Bacsisurile trebuie fiscalizate si impozitate in momentul de fata, chiar daca legea care elimina aceste prevederi a fost votata de ambele camere ale Parlamentului, promulgata de Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial. Pana nu intra in vigoare, mediul de afaceri trebuie sa aplice in continuare reglementarile actuale, cele care impun patronilor sa treaca bacsisurile pe bonurile fiscale si sa plateasca taxe pentru aceste sume de bani.

In prezent, Codul fiscal si normele sale de aplicare stabilesc ca, incepand cu 1 iunie, bacsisul trebuie trecut pe bonurile fiscale si impozitat.

Potrivit reglementarilor legale, bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta, se mentioneaza in OUG nr. 8/2015.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele trebuie sa stabileasca, printr-un regulament de ordine interioara, daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.

Ghid practic privind impozitarea bacsisului: Cum il inregistrezi in contabilitate

Regimul fiscal si modul de contabilizare al incasarilor din bacsisuri depinde de hotararea pe care o ia angajatorul referitor la distribuirea sau nu catre salariati a acestor sume de bani.

Scenariul 1: Bacsisurile raman la angajator

Astfel, in cazul in care patronul decide sa pastreze bacsisurile, in contabilitate ele vor fi contorizate ca “alte venituri”, urmand sa fie impozitate, in functie de regimul fiscal al firmei, cu 16%, daca este platitoare de impozit pe profit, sau cu 3%, daca firma are statut de microintreprindere.

De asemenea, potrivit Agentiei Judetene a Finantelor Publice Arges, sumele provenite din bacsis si pastrate de operatorul economic sunt supuse cotei standard de TVA de 24%, taxa urmad sa fie determinata prin procedeul sutei marite.

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a bacsisului, exista mai multe abordari posibile:

4111 (clienti) = 708 (venituri din activitati diverse)

Sau

4111 (clienti) = 7588 (alte venituri din exploatare).

Atentie! Incasarea bacsisului poate fi evidentiata si din contul 5311 (casa in lei).

Scenariul 2: Bacsisurile sunt distribuite angajatilor

Pe de alta parte, in situatia in care sumele provenite din bacsisuri sunt acordate salariatilor, acestea vor fi inregistrate in contabilitate ca “alte cheltuieli”,

in baza documentelor doveditoare pentru plata lor. Concret, in acest sens, angajatorii ar putea concepe un tabel al salariatilor care au primit bacsis, in care sa noteze, pentru fiecare angajat, nume, prenume, cnp, suma bruta, impozit retinut, suma neta si semnatura pentru plata bacsisului.

Trebuie sa stiti ca bacsisurile acordate salariatilor sunt asimilate veniturilor din alte surse si, deci, sunt supuse impozitului pe venit, impozitul retinut fiind final. Pentru aceste sume de bani, nu se vor plati insa si contributii sociale obligatorii.

Referitor la inregistrarea in contabilitate a bacsisului distribuit salariatilor, exista mai multe posibilitati de lucru, in functie de abordarea fiecarui economist.

Intr-un material publicat recent, Lect. Univ. Dr. Cristian Rapcencu, asociat al S&R Accounting Leader SRL, inventaria mai multe modalitati in care pot fi facute inregistrarile in contabilitate.

Pentru inregistrarea bacsisului in evidenta contabila:

4111 (clienti) = 708 (venituri din activitati diverse)

Sau

4111(clienti) = 7588 (alte venituri din exploatare)

Pentru distribuirea la sfarsitul lunii a bacsisului catre salariati:

641 (Cheltuieli cu salariile) = 421 (salarii datorate)

Sau

6421 (Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor) = 421 (salarii datorate)

Sau

6588 (Alte cheltuieli de exploatare) = 462 (creditori diversi)

Pentru retinerea impozitului pe venit aferent bacsisurilor distribuite salariatilor

421 (salarii datorate) = 444 (impozit pe venituri de natura salariilor)

Sau

462 (creditori diversi) = 446 (ate taxe si impozite)

Pentru plata sumelor nete catre salariati:

421 (salarii datorate) = 5311 (casa in lei)

Sau

462 (creditori diversi) = 5311 (casa in lei)

SURSA: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_40790/Impozitarea-bacsisului-eliminata-prin-lege-Nici-Registrul-de-bani-personali-nu-mai-trebuie-completat.html