Archive for: august 2015

Victor Ponta susţine ideea lui Liviu Dragnea privind consultările cu preşedintele Iohannis

Victor Ponta a declarat, luni, că va participa la ședința grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, aşa cum a participat şi la cea a senatorilor social-democraţi. Totodată, premierul s-a declarat de acord cu ideea preşedintelui interimar Liviu Dragnea privind consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a declarat că este normal să participe la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD din cele două camere ale Parlamentului. “Normal că particip, pentru că și în toamnă avem proiecte importante. Sigur, trece acum Codul fiscal, după care vine Legea achizițiilor publice, avem Legea salarizării, avem bugetul de stat, ca să le spun pe cele mai importante. Cu siguranță toate proiectele Guvernului merg în Parlament. Eu am beneficiat în cei trei ani și jumătate de sprijinul Parlamentului. Și la Senat și la Cameră toate proiectele importante au trecut. Și le-am mulțumit, le mulțumesc colegilor mei pentru asta și ne apucăm de treabă în continuare”, a declarat premierul, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD.

Totodată, premierul s-a declarat de acord cu ideea lui Liviu Dragnea privind necesitatea consultării cu preşedintele Klaus Iohannis pe proiectele mari. “Cu cât ne consultăm mai mult, cu atât mai bine”, a spus Victor Ponta.

Şeful Executivului a subliniat că nu se are în vedere nicio schimbare la legea funcţionarilor publici: “A fost o discuţie apropo de statut, după decizia ICCJ referitoare la medici. Medicii nu mai sunt funcţionari publici din 2014, însă statutul de funcţionar public este una şi partea de lege penală este altceva. Şi asta a informat Ministerul Justiţiei”.

Declaraţie neaşteptată a lui Liviu Dragnea despre Victor Ponta 85

Scrisoare deschisa a profesorului Boran Dan Constantin

http://s23.postimg.org/cteqq1opn/image.jpg

2

3

4

Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, după primele 7 luni din 2015

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şapte luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, faţă de un deficit de 1,01 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, conform datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice, anunţă Agerpres.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,8 miliarde lei, reprezentând 19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit MFP, S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (18,1%) şi accize (6,9%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% şi venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 125,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii ( 0,9%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (8,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,5 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB , în termeni nominali cu 6% mai mari faţă de acceaşi perioadă a anului precedent.

România pe excedent în 2015

E oficial: salariile medicilor şi valoarea sporurilor de muncă cresc cu 25% de la 1 octombrie

Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut şi a cuantumului sporurilor de muncă, începând cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobată astăzi, 26 august, de Guvern.

Se majorează cu 25% şi cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul îşi desfășoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Va beneficia de aceşte creşteri salariale personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul din reţeaua de medicină școlară, asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

Medicii de familie nu beneficiază de creşterea cu 25% a salariilor.

Se majorează cu 25%, respectiv de la 3.100 de lei, la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută funcţie de care se acordă bursa de rezidenţiat. Această modificare va menţine dreptul medicilor rezidenţi de a beneficia de bursa de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei şi după majorarea salarială decisă astăzi.

Potrivit ordonanţei de urgență, medicii rezidenţi vor fi incluşi în categoria tinerilor specialişti din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuinţe ANL. Tinerii specialişti din sănătate care au maximum 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL pot primi repartiţii în cel mult trei ani de la implinirea acestei vârste.
Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului. Aceste locuinţe sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului București în care acestea se află.

Medici

sursa: www.econominca.net

Marea constructie politica locala aproape de finalizare. Aceasta este sustinuta public de catre Realitatea Dunareana si Ziarul de Calafat

In ultimele zile, mare constructie politica locala anuntata, a facut pasii decisivi catre realizare. In acest sens au fost agreate principiile, principalele repere, dar si detalii despre actiunile politice care vor fi initiate in ultimele luni ale anului dupa anuntul oficial al realizarii acesteia. Constructia va fi una asemenea organizatiei APR a anului 2000 la Calafat atat ca structura, cat si ca material uman.

Constructia isi propune sa obtina peste 80% din sufragiile calafetenilor. Zilele acestea inca o persoana extrem de importanta s-a alaturat acestei constructii. Acesta intelegere va pune capat scandalurilor politice locale si desi va fi sustinuta de cei mai importanti oameni politici locali, va promova in general tineri.

Structura locala se va afilia unuia dintre cele doua partide importante la nivel national. Platforma va fi sustinuta de trustul media care a fost format zilele trecute si care va edita postul tv – Oltenia Sud TV si care mai contine Realitatea Dunareana, Ziarul de Calafat si Oltenia Sud .

La Calafat a fost creat cel mai mare trust de presa din sudul Olteniei. Pentru prima data Realitatea Dunareana si Ziarul de Calafat impreuna!

La Calafat a fost creat cel mai mare trust de presa din sudul Olteniei. Acesta va edita postul tv – Oltenia Sud TV si un ziar in varianta print sub forma de bilunar. Trustul va mai cuprinde ziarele online: Realitatea Dunareana , Ziarul de Calafat, Oltenia Sud, Actualitatea Calafeteana. Acest trust de presa va decide primarul nu numai la Calafat, ci si in localitatile invecinate. De la 1 ianuarie vom demara o serie de emisiuni si dezbateri electorale menite sa prezinte publicului din peste 20 de localitati vecine Calafatului, cei mai buni candidati. Oamenii din spatele Realitatii Dunarene si a Ziarului de Calafat au recladit pe baze solide o veche relatie care va decide cu siguranta viitorul municipiului nostru.

Rusine administratiei: Calafatul fara apa in fiecare vara!

Nepasarea si lipsa de respect fata de cetatenii orasului, buni de plata, socheaza la Calafat. Dupa vacante platite din bugetul local, se pare ca autoritatile se trezesc in fiecare an cu probleme de furnizare a apei in zona.
Realitatea Dunareana nu doreste sa comenteze acest subiect si lasa liber fiecare cititor sa realizeze umilinta prin care se trece la Calafat!
Sa va fie rusine!

Ziarul de Calafat , Realitatea Dunareana si Oltenia Sud sunt fondatorii postului tv Oltenia Sud TV

Proiectul Oltenia Sud TV se intregeste cu noi parteneri devenind astfel proiectul intregii comunitati . In acest sens actionarii , partenrii media si fondatorii postului TV vor fi Ziarul de Calafat , Realitatea Dunareana si Oltenia Sud . Toate deciziile manageriale si editoriale vor fi luate in comun . Vom reveni cu amanunte .

19_1439811433-660x330

Painea autohtona preferata de calafeteni

Un studiu recent desfasurat in zona Calafat arata ca localnicii prefera painea autohtona in pofida celei produse la sute de kilometri de ei. Astfel, mai multi factori precum increderea in painea traditionala, prospetimea, consistenta, dar si patriotismul local arata ca peste 90% dintre calafeteni cumpara zilnic paine produsa in Calafat.
Motivele sunt multe si usor de explicat, avand in vedere ca majoritatea calafetenilor pun pe masa aceeasi paine de zeci de ani renuntand tot mai multi la painea facuta in casa.
Cateva impresii pot fi trase si din raspunsurile calafetenilor la intrebarile ce tin de alimentul de baza si anume painea procurata zilnic, astfel:

G. Vasile spune: ” Cumpar acceasi paine de zeci de ani, o consider o paine buna calitativ si nu imi permit sa platesc cativa lei pe o franzela numai pe considerentul ca este impachetata mai frumos, sunt multumit de painea locala.”

I. Alexandru spune: ” De cativa ani nu mai facem paine in casa pentru ca nu se mai merita, incerc sa cumpar o paine cat mai proaspata, dar care sa se si mentina mai mult pentru ca o pot consuma si ziua urmatoare dimineata.”

A.Stefan spune: ” Nu pot sa fiu impartial, am cunostinte care lucreaza in fabrica de painea din Calafat si cumpar painea de la ei, astfel cred ca ii ajut la salariu, ce rost are sa cheltuiesc pentru o painea adusa de la sute de kilometrii, oare acea painea nu contine foarte multi conservanti daunatori, eu stiu ce cumpar.”

A.Elena spune: ” Am o preferinta, sa cumpar paine produsa in Calafat, mai mult, am o conventie cu un producator prin care am garantata aceasta paine, imi place si o iau de peste 10 ani si pot spune ca nu ma costa nimic, am incercat sa platesc si 3 lei pe o paine, dar nu se merita.”

I. Parjol spune: ” Eu traiest de peste 65 ani in Calafat si imi doresc sa consum o paine cat mai sanatoasa, nu imi permit sa platesc foarte mult pe o paine, dar imi doresc sa primesc bon fiscal, e un semn de respect, dar si eu ofer respect unui producator de paine local pe care il sustin zilnic, mai lucreaza cativa tineri acolo si e din graul nostru al calafetenilor, ce rost are sa cumpar paine straina?”

Astfel, peste 200 de persoane au fost chestionate despre ceea ce isi doresc de la painea pe care o pun pe masa si se pare ca pretul este primul factor, urmat de calitate, dar si obiceiul de a cumpara painea de cativa ani de la acelasi producator. Moararitul si panificatia este o ramura dezvoltata la Calafat si acestea reprezinta domenii de viitor pentru dezvoltarea zonei.