Archive for: martie 2017

Leontin “Portbagaj” Afrenie si Mihai Tenescu au blocat bugetul Calafatului!

In seara asta a avut loc o foarte importanta sedinta a Consiliului Local Calafat, iar Leontin “Portbagaj” Afrenie si Mihai Tenescu, unul prin neprezenta si altul prin respingerea hotararilor, au blocat majoritatea proiectelor initiate de primarului Lucian Ciobanu, printre care cel mai important fiind bugetul orasului, respingerea acestuia putand duce la neplata mai multor drepturi salariale catre angajatii din sanatate si invatamant. Mai mult, printre  proiectele respinse cu ajutorul lui Leontin “Portbagaj” Afrenie si al lui Mihai Tenescu sunt si  constructia adapostului pentru caini si schimbarea acoperisului  de la piata, doua lucrari absolut necesare pentru Municipiul Calafat.

Astfel, dupa ce au mintit calafetenii, promitandu-le un investitor german care ar fi trebuit sa creeze peste 150 de locuri de munca la Calafat, Leontin “Portbagaj” Afrenie si Mihai Tenescu, au comis-o din nou, crezand ca pot folosi Consiliul Local Calafat ca instrument pentru satisfacerea intereselor personale.

Imagini pentru consiliul local calafat

Arctic angajeaza 4000 de oameni in noua fabrica de la Ulmi!

Autorităţile dâmboviţeme ar putea da în curând autorizaţia de construcţie pentru o nouă fabrică a producătorului turc de electrice şi electrocasnice Arcelik, proprietarul brandului Arctic. Lucrările ar putea începe în mai.

Grupul turc Arcelic, proprietarul fabricii Arctic Găieşti, se pregăteşte să demareze lucrările de construcţie a celei de-a doua fabrici din România, la Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Ieri, în localitatea dâmboviţeană a avut loc o dezbatere publică privind investiţia estimată la aproximativ 100 milioane de euro a celor de la Arcelik, care vor să construiască acolo o fabrică de maşini de spălat rufe şi vase. Urmează ca primăria să acorde autorizaţia de construcţie, astfel încât producătorul să poată începe lucrările.

Turcii de la Arcelik vor începe mai întâi să producă un anumit tip de electrocasnice, urSuprafaţa deţinută de companie pe care se va construi unitatea de producţie se întinde pe aproximativ 75 de hectare, iar investiţia este asigurată şi dintr-un ajutor de stat de la Guvernul Român. Din datele Ministerului de Finanţe, Arctic se afla în luna august anul trecut pe lista firmelor care investesc minimum 10 milioane de euro şi pentru care s-a acordat un ajutor de stat. Arctic SA a solicitat 163,2 milioane lei (36,2 milioane de euro). Urmând ca proiectul să se extindă treptat pentru a include toate liniile prevăzute în proiect. La finalul investiţiei fabrica va ajunge până la 4.000 de angajaţi.

Arctic este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de electrocasnice, cu afaceri de 1,7 miliarde de lei în 2015 şi afaceri atât pe zona de producţie, cât şi de retail. Compania deţinută din 2002 de turcii de la Arcelik  produce la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, în jur de 1,9-2 milioane de frigidere şi congelatoare pe an.

Potrivit estimărilor Euromonitor, Arctic deţine o cotă de 72,4% din producţia de electrocasnice mari din România (în volum) şi 87,6% din producţia de maşini frigorifice.

Potrivit informaţiilor companiei, din 2013 când a finalizat investiţia de 21,9 milioane de euro într-o nouă linie de producţie la Găelti, Arctic Găeşti este cea mai mare unitate de productie de aparate frigorifice din Europa. 85% din producţia de frigidere este directionata însă la export, în peste 60 de ţări din Europa, Africa si Asia.

Arctic Găeşti

MLADIN EMIL IULIAN A CASTIGAT SI RECURSUL IN PROCESUL CU ALDE DOLJ !

Una dintre cele mai tensionate situaţii care au avut loc în cursul mandatului actualilor consilieri locali din Craiova a fost aceea de invalidare a mandatului consilierului local din Craiova, Emil Iulian Mladin, ales pe listele ALDE, acesta a fost exclus in mod abuziv de catre presedintele ALDE Dolj, Ion Cupa, pierzandu-si locul de consilier local.

A actionat in instanta ALDE Dolj si dupa un proces foarte scurt, instanta i-a dat castigat de cauza, repunandu-l in drepturi.

Prima batalie a fost castigata de catre Mladin Emil Iulian cand a castigat procesul cu Alde Dolj in prima instanta, iar, din pacate pentru multi, Mladin Emil Iulian a castigat si dupa ce Alde Dolj a depus un recurs.

Pentru deputatul Ion Cupa si pentru ALDE DOlJ problemele cu justitia nu s-au terminat cu Emil Mladin, pentru ca in instanta este si procesul intentat de Cosmin Catrina pentru excluderea abuziva din ALDE Dolj si care a fost castigat si acesta in prima instanta de Cosmin Catrina, si mai mult ca sigur aceeasi decizie va fi mentinuta si la recurs. 

TSD Dolj a plantat pomi intr-o actiune in Calafat

În timp ce sute de camioane cară peste hotare copacii tăiaţi din pădurile României, lăsându-ne munţii goi, unii încep să se gândească şi la împăduriri.

Tinerii din cadrul TSD Dolj, au ales să se implice în mod activ în protejarea mediului înconjurător si au organizat vineri, 17 martie, o actiune de plantare de copaci in zona Spitalului Municipal din Calafat. La aceasta intitiativa au participat deputatii Alina Tanasescu si Alexandra Presura, precum si primarul Mun. Calafat, Lucian Ciobanu.

Campania “Tinerii Împăduresc România” se va întinde pe o lună de zile, desfășurându-se în paralel in mai multe judete ale tarii. În acest răstimp, zeci de mii de puieți vor fi plantați în toate județele României de către Tinerii Social-Democrati.

Cum a blocat Leontin „portbagaj” parcul fotovoltaic şi fabrica de componente auto, 150 locuri de muncă?

Acum aproximativ 3 ani, după ce zona Calafat şi întreaga luncă a dunării au fost declarate cele mai favorabile zone pentru invesţii în energie alternativă datorită temperaturilor ridicate şi a expunerii mari a soarelui, un investitor foarte serios a bătut la uşa autorităţilor pentru a ridica un parc fotovoltaic lângă Calafat.
Proiectul a fost atunci puternic mediatizat, având o anvergură de aproximativ 40 locuri de muncă noi şi o investiţie de ultima generaţie.
Însă neşansa acestui investitor a fost să îl întâlnescă pe „portbagaj” – Leontin. Personaj necunoscut de investitor, a reuşit să îi capete încrederea şi „prin fals şi înşelătorie”, mai departe nu a fost drum lung până la o serie de evenimente de natură penală care au constribuit la distrugerea acestui proiect şi a celor 40 de locuri de muncă la Calafat.
Ce ar fi însemnat pentru oraş acest parc?
O investiţie modernă, în mijloace ecologice de generarea a energiei electrice, 40 de familii cu un loc de muncă stabil şi o investiţie durabilă şi sigură în zona. Probabil acele 40 de locuri de muncă ar mai fi generat încă 5 în cadrul altor sectoare ale serviciilor locale.
Însă, „portbagaj”, a avut grijă, că în toate afacerile practicate să compromită totul, fiind însă o ieşire mult mai simplă în prima faza, faţă de celelte întâmplări cu parteneri de afaceri în care a sfârşit în portbagaj.

După această întâmplare tristă, din care tot oraşul are de pierdut, se pare că viceprimarul cel mai slab din istoria oraşului, a „reuşit” să anuleze şi investiţia în noua fabrică de subansamble auto, investiţie anunţată cu deschidere pentru această lună.
Practic, viceprimarul cu 0 iniţiative de hotărâri în un an, a intervenit cum numai el ştie, pentru căpuşarea noului investitor şi a pus în prim plan interesul personal, cerinţele persoanele, supraevaluarea bunurilor şi după investiţia în sine.
Toate aceste blocaje ale dezvoltării economice locale, au şi un exemplu hilar, viceprimarul „portbagaj” lucrează de un an la lista de facilităţi pentru mediul economic şi nu a mai reuşit să adune două punct care să reprezinte facilităţi.

P.S. Se pare că actualul primar a înţeles că această conjunctură nefavorabilă, care a dus a aducerea unui asemenea incompetent, care are până în prezent la activ distrugerea a 150 de locuri de muncă, a fost doar o graseala care se pare se va îndrepta.
Cu atât mai mult, cu cât Afrenie nu a fost legitimat decât de 200 de calafeteni, având suportul a 1% dintre locuitorii oraşului pentru a îi reprezenta în un post foarte important şi a bloca investiţii majore.

Romania are motoarele turate la maxim! Exporturile, în urcare cu 13,6% in ianuarie!

Portivit datelor INS, exporturile au însumat 4,68 miliarde de euro in luna ianuarie 2017, iar importurile au totalizat 5,28 miliarde de euro, în creştere cu 13,6%, respectiv cu 17,4%, comparativ cu luna ianuarie 2016′, se menţionează în comunicat.

Faţă de luna decembrie 2016, exporturile din luna ianuarie 2017 au crescut cu 8,6%, iar importurile au scăzut cu 3,9%.

Potrivit datelor INS, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în luna ianuarie 2017 a fost de 3,56 miliarde de euro la expedieri şi de 3,94 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,2% din total exporturi şi 74,7% din total importuri.

Totodată, în luna ianuarie 2017, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 1,11 miliarde de euro la exporturi şi de 1,33 miliarde de euro la importuri, ceea ce reprezintă 23,8% din total exporturi şi 25,3% din total importuri.

‘În luna ianuarie 2017, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,3% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi respectiv 30,0% la import)’, se mai arată în comunicatul INS.Export

Salariul mediu net din ianuarie: 2300 de lei, in crestere anuala cu peste 18%

In luna ianuarie 2017, salariul mediu net a fost de 2300 lei, in scadere fata de decembrie (luna in care sunt acordate diverse prime si bonusuri) cu 54 lei, dar fata de ianuarie 2016, salariul net a crescut cu 18.4%, a transmis luni dimineata Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (6467 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1299 lei), mai arata datele INS.

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum    

Indicele castigului salarial real a fost de 97,9% pentru luna ianuarie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 174,7%, cu 3,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2016.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

  • Ianuarie 2017 comparativ cu Decembrie 2016

in luna ianuarie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2016 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante sau sarbatori, al 13-lea salariu), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

inchide

www.hotnews.ro

Preh deschide un centru de dezvoltare la Iaşi ca să creeze componente pentru automobilele viitorului

Furnizorul german pentru industria constructoare de autovehicule Preh, companie care are peste 1.000 de angajaţi în fabrica de la Braşov, se extinde în România prin deschiderea unui centru de servicii software şi hardware la Iaşi, unde va produce ”componente electronice inovatoare pentru sistemele de operare din interiorul autovehiculelor”, potrivit unui anunţ făcut de companie.

”Noua locaţie de dezvoltare a produselor din Iaşi va începe să funcţioneze din aprilie 2017. În momentul de faţă s-a renovat şi se adaptează la cerinţele noului chiriaş un etaj de cca. 600 de metri pătraţi în clădirea de birouri situată pe Şoseaua Naţională nr. 31.”, au transmis reprezentanţii Preh.

Compania va face aproximativ 60 de angajări la Iaşi, 40 ca ingineri în departamentul de dezvoltare software, 10 în testare software şi 10 în dezvoltare de produse hardware.

www.zf.ro

Realitatea Dunareana prezintă o listă cu 10 proiecte care trebuie finanţate de Consiliul Local Calafat

Realitatea Dunareana cere tuturor consilierilor locali din Municipiul Calafat, indiferent de culoarea politica, sa prioritizeze investiile care se vor face in perioada urmatoare pe raza municipiului.

Lista proiectelor sustinute de Realitatea Dunareana:

  1. Asigurarea finanţării transportului gratuit pentru cadrele didactice şi nedidactice cu salarii mici;
  2. Reabilitarea termică a clădirilor publice Calafat – spital , şcoli, grădinițe, etc;
  3. Realizarea unui proiect pe fonduri europene pentru împădurirea unor zone de 100 ha în Calafat;
  4. Finanţare pentru organizarea unor proiecte ecologice, in parteneriat cu instituţiile de învăţământ din Calafat, prin implicarea tinerilor in procesul de luare a deciziilor referitoare la aceste probleme, cum ar fi: ecologizarea si amenajarea unor parcuri, spatii si zone verzi ale orasului;
  5. Realizarea unui proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea si modernizarea parcului din zona Cafe-Bar;
  6. Finanțarea tuturor proiectelor propuse de Spitalul Municipal Calafat, in special achiziționarea de echipamente şi tehnică medicală pentru toate secțiile de specialitate;
  7. Finantarea activităţilor şi competiţiilor sportive, în special pentru centrele de copii şi junior, sumele alocate cluburilor urmând a fi acordate exclusiv pe criterii de performanțe sportive în competiții desfășurate la nivel național și internațional;
  8. Finantarea, iniţierea şi promovarea unor proiecte cu impact socio-economic adresate în primul rând tinerilor;
  9. Continuarea programului de constructie de locuinte sociale pentru tineri;
  10. Modernizarea completa a tuturor zonelor cu potential turtistic din zona Calafat.

Realitatea Dunareana  considera ca doar prin seriozitate si perseverenta o sa se reuseasca dezvoltarea orasului, prin iniţiative clare, măsuri bine argumentate şi programe utile social.

Imagini pentru primaria calafat

Strategia Dunării, calea prin care turismul din România se poate dezvolta

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, din 2008 şi s-a dezvoltat ca un un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării. Acesta are ca scop dezvoltarea economică şi socială a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

La Strategia Dunării participă paisprezece state:nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Dacă regula de bază a Strategiei Dunării, la momentul lansării, a fost ca acest mecanism să funcţioneze fără instituţii, fără fonduri proprii şi fără legislaţie specifică, acum s-a trecut la un alt nivel: au fost create oportunităţi de finanţare a proiectelor comune ţărilor partenere. În baza propunerii Comisiei Europene de modificare a geografiei programelor de cooperare transnaţională pentru perioada 2014- 2020, a fost elaborat Programul Transnaţional Dunărea. România participă cu tot teritoriul în cadrul acestui program, care are drept scop finanţarea proiecte implementate intr-un parteneriat transnaţional extins, având ca obiectiv îmbunătăţirea politicilor publice şi a cooperării instituţionale în domeniile prioritare stabilite de către statele participante, în acord cu obiectivele Strategiei UE 2020 şi SUERD.

România, ca ţară membră SUERD, şi-a propus să fructifice această oportunitate, iar Ministerul Turismului, chiar dacă nu este gestionarul acestui program la nivel naţional, se va implica activ în identificarea celor mai bune proiecte publice propuse spre finanţare. În acest sens, potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Turismului va avea o serie de discuţii cu autorităţile şi instituţiile publice centrale, regionale şi locale, universităţi, institute de cercetare, ONG-uri şi alte organizaţii din mediul public şi privat (potenţiali beneficiari) care participă la consultările realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate Naţională şi Punct Naţional de Contact, în vederea lansării celui de-al doilea apel de proiecte pe Programul Transnaţional Dunărea 2014-2020.

Potrivit aceluiaşi comunicat, suma de circa 60 de milioane de euro aflate la dispoziţia României prin acest program poate susţine investiţii care să aducă creştere economică, prin valorificarea uriaşului potenţial turistic naţional.

Pe lângă Programul de Cooperare Transnaţional Dunărea care poate contribui major la dezvoltarea turistică a României, Ministerul va identifica, împreună cu autorităţile publice din ariile riverane Dunării, oportunităţile de accesare a fondurilor europene disponibile prin Programul Operaţional Regional, relevante pentru SUERD, care vizează revitalizarea urbană, patrimoniu cultural, infrastructura rutieră de drumuri judeţene şi turism.