Archive for: mai 14th, 2020

Amânarea ratelor la bănci şi obţinerea certificatelor de urgenţă pentru firme, prelungite până la 15 iunie

Guvernul a anunţat noi măsuri pentru mediul economic, odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă. Posibilitatea de socilitare a amânării ratelor la bănci pentru persoanele fizice şi juridice prelungită până la 15 iunie, la fel şi termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situaţii de urgenţă pentru firme.“Va fi prelungită până la 15 iunie 2020 posibilitatea de solicitare a amânării ratelor a celor care nu pot să-şi plătească aceste rate.

Până la 15 iunie instituţiile de credit vor evalua aceste cereri. Pe perioada stării de alertă se interzice deconectarea cetăţenilor de la serviciile de gaz, apă, electricitate” a declarat vicepremierul Raluca Turcan, după ședința de Guvern de joi.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu a mai adăugat că în ceea ce priveşte certificatele de situaţii de urgenţă pentru firme se va lua în calcul ca referinţă şi luna mai.

“Avem lunile martie, aprilie, mai. Perioada de eliberare a acestor certificate a fost corelată cu perioada în care se pot eşalona ratele la credit, adică 15 iunie – termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situaţii de urgenţă”, a declarat Virgil Popescu.
Firmele românești vor putea solicita online eliberarea certificatelor de situație de urgență (CSU) pentru a putea obține apoi ajutoarele de la stat, destinate societăților afectate de situația economică generată de criza coronavirus COVID-19 în România.
Băncile pot accpeta amânarea plăţii ratelor pentru clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19.

Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

Perioada de rambursare a ratelor de dobândă eșalonate cu termene de plată suspendate este de 60 de luni, calculată începând cu prima zi calendaristică următoare perioadei de suspendare a obligațiilor de plată.

Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca nu le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.

inchide

sursa:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23996698-amanarii-ratelor-banci-obtinerea-certificatelor-urgenta-pentru-firme-prelungite-pana-15-iunie.htm

Jurnalul unui pacient cu coronavirus – 28 de zile de spitalizare, 10 teste și 26 de zile cu supliment de oxigen: Am ajuns să simt pe pielea mea cât de parşiv e virusul ăsta

Andrei Balint, un tânăr din Cluj care s-a infectat cu coronavirus la începutul lunii aprilie și a avut nevoie de 28 de zile de spitalizare, a făcut un jurnal al acestei perioade, rezumat într-un infografic. “Chiar dacă e tentant, vă sfătuiesc să rămâneți în continuare foarte precauți. Vă spun asta pentru că am ajuns să simt pe pielea mea cât de parşiv e virusul ăsta”, este mesajul lui, cu o zi înainte de 15 mai.

Andrei Balint ține să mulțumească “personalului medical care m-a tratat şi care a dat dovadă de foarte multă empatie pe perioada spitalizării”.

“Aveți grijă de voi şi de cei dragi!”, este mesajul lui Andrei Balint, publicat pe pagina sa de Facebook.
Jurnalul de pacient cu coronavirus al lui Andrei Balint, sub formă de infografic făcut chiar de el:

sursa:
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23996717-jurnalul-unui-pacient-coronavirus-28-zile-spitalizare-10-teste-26-zile-supliment-oxigen-ajuns-simt-pielea-mea-cat-parsiv-virusul-asta.htm

Noi reguli pentru românii care vin din străinătate în timpul stării de alertă

Românii care vin din străinătate nu vor mai intra obligatoriu în carantină sau izolare, potrivit proiectului de lege al stării de alertă. Cei care revin în țară vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu au COVID-19, informează Mediafax.

Certificatul, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, trebuie prezentat la graniță. Acesta trebuie să ateste faptul că persoana care revine în țară nu are COVID-19.

Documentul trebuie tradus în limba română, nu însă și pentru cei care revin din Republica Moldova.

În continuare, cei suspecți de COVID-19 pot fi izolați sau carantinați. De exemplu, cei care nu prezintă acest document de la medic sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate.

Și călătoriile cu avionul vor fi total diferite. În starea de alertă, Ministerul Transporturilor poate să ceară reguli clare ca aeroporturile, avioanele şi alte echipamente să fie igienizate.

De asemenea, vor exista măsuri de distanţare socială şi reguli de conduită. Setul de reguli va fi stabilit tot de minister.

Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament.

Bărbat condamnat la închisoare, prins când încerca să fugă din ţară
sursa: digi24.ro