Archive for: mai 2024

Mesajul profesorului Bora Constantin Dan: Actualul primar și legea bunului plac

Privit în 2020 ca o alternativă benefică pentru Calafat, primarul (încă), a demonstrat prin tot ce a făcut în mandatul său că lupul își schimbă părul, dar năravul ba.

Concret:

 • Nu și-a ținut promisiunile făcute în timpul campaniei: să ne luăm orașul înapoi, să îl schimbăm în bine. Declara acesta (la impresie) în întâlnirile cu cetățenii.
 • A continuat să mintă fără scrupule, ducând principiul machiavelic (scopul scuză mijloacele) la exces.
 • I-a îndepărtat rapid pe toți cei care îl ajutaseră să ajungă primar, rămânând singur în consiliul local.
 • A încălcat în repetate rânduri legea administrației publice locale, comițând abuzuri grave care cad sub incidența legii penale – achiziții publice, contractarea unor lucrări, având ca singur obiectiv ciuguleala.
 • A vândut fierul vechi rezultat de la stația de apă (tone întregi) fără acte în regulă, casieria primăriei neîncasând nimic.
 • A efectuat lucrări cu firme fără acte în regulă, iar unele fără lucrători.
 • Are firmele lui de casă – Sc Tiscri Construct SRL din Băilești, al cărei patron vine aproape zilnic la primărie. Ca fapt divers, la adresa acestei firme figurează alte 4 societăți, toate fără angajați. Tot la adresa acestei firme se află și biroul Centrului European de Integrare a Romilor. Actualul primar și administratorul calafatului au fost împreună la o nuntă la Băilești la patronul firmei mai sus amintită.
 • Nerespectarea caietului de sarcini la majoritatea lucrărilor de reparații contractate de primărie cu firme privilegiate.
 • Nereguli imense în legătură cu cele 400 de hectare de teren de la Jdegla.

Acestea sunt doar câteva dintre abuzurile comise de actualul primar.

Cât de curând o să apar la un post TV național unde, așa cum am făcut cu ani în urmă (tot cu un primar), voi prezenta cu lux de amănunte modul fraudulos în care actualul primar a gestionat banul public.

În acest context, sper ca pe 9 iunie cetățenii din Calafat, Golenți, Basarabi și Ciupercenii Vechi să îi dea o lecție acestui individ care a confundat interesele cetățenilor cu interesul personal.

Să nu ne mai lăsăm amăgiți de demagogia acestui individ care împreună cu soția lui au înșelat (când lucrau la poștă) oamenii care veneau să își plătească facturile. Atunci au scăpat, însă ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Sper (și sunt în asentimentul tuturor oamenilor cinstiți) că organele de anchetă penală se vor sesiza și vor aplica legea care trebuie să fie una pentru toți – DURA LEX, SED LEX (Legea este dură, dar este lege).

Pe 9 iunie să votăm schimbarea pentru binele orașului și întregii comunități!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cu stimă și respect,

Prof. Bora Constantin Dan

Mesajul reputatului chirurg calafetean, doctor Stelian Voinea

Susțin și apreciez cu toată convingerea prezența doamnei Popa Adriana în Consiliul Local Municipal Calafat. Profesor și director cu înalte calificări profesionale și manageriale, va contribui decisiv la dezvoltarea educațională și culturală a tinerilor din municipiu.

Invit concetățenii mei să o sprijine în acest demers nobil.

Menționez că acest mesaj nu are tentă politică! Unde există rezultate, acestea trebuie respectate și apreciate!

Administrația grupului Mituletu propune cele mai mari taxe și impozite pentru firmele din Calafat și persoanele fizice!

Nu mai este o surpriză că administrația grupul de interese și angajaților primarului în funcție de la Calafat a decis să impoziteze la maxim firmele private pentru a își împărți sume către apropiați.

O administrație fără experiență managerială care își urmărește doar interese grupului de apropiați nu poate dezvolta municipiul atât timp cât primul obiectiv este taxarea calafetenilor care muncesc.

Atitudinea liberalului de ocazie, primar ajuns în funcție cu sprijinul firmelor din Calafat este una ostilă, primarul actual are ca obiectiv transformarea municipiului în unul în care primăria să fie unic angajator. Practic, doar prin mila birjarului din fruntea primăriei să se mai poată încadra orice calafetean pentru un loc de muncă.

Taxele și impozitele locale au ajuns undeva la valori duble față de cele de pe timpul primarului Ciobanu, însă realizările sunt inexistente. Cifrele sunt confirmate și de bugetul avut la îndemână de către primar, practic sumele pe care le-a cheltuit după bunul plac.

Conform Sicap.ro se poate observa că actualul primar a cheltuit numai în anul 2022 o sumă aproape egală cu bugetele avute de primarul Ciobanu în 4 ani. https://sicap.ai/achizitii/autoritate/938

Pentru firmele din grupul de interese mumă (majoritatea din afara orașului), pentru firmele din Calafat ciumă. Aceasta poate fi deviză administrației care de 4 ani cheltuiește banii publici după bunul plac.

Viitorul liberalilor calafeteni (de ocazie) este să aducă taxele și impozitele locale la un nivel foarte ridicat, astfel încât tot mai multe firme să fie nevoite să nu își mai desfășoare activitățile. Indirect cerea de angajare către insituțiile din grupul de interese liber să crească și dictatura liberală să se extindă. Toate aceste modele conduc către principalul proiect al primarului, desăvârșirea cultului personalității. Ultimii ani la Calafat se pot rezuma în:

 • 0 proiecte de sprijin pentru privați la Calafat
 • 0 proiecte pentru aducerea tinerilor în Calafat
 • 0 sprijin pentru înființarea de firme
 • 0 sprijin pentru infrastructură și locuri de muncă
 • 0 idei e dezvoltare urbană și antreprenorială
 • 0 proiecte smart city și integrare digitală
 • 0 investitori relocați la Calafat

Culmea atutidinii ostile vine și din ridicarea drepturilor de funcționare după anumite ore, abuzul de a emite documente în termen, a răspunde la solicitări sau de a își îndeplini îndatorările legale față de simpli antreprenori, cei care indirect îi plătesc salariul său majorat la maxim.

De ce blochează Dorel extinderea rețelei de apă și canal la Calafat de 3 ani?

Municipiul Calafat a rămas cu mult în urmă la capitolul dezvoltare. Deși de 3 ani sunt prinse sume consistente în bugetele locale pentru extinderea rețelei de canalizare și sistematizarea celei de apă, primarul în funcție refuză să pună în aplicare aceste proiecte.

Urmărind modelul de dezvoltare de la Băilești, putem afirma că la Calafat efectiv nu se dorește integrarea serviciilor de apă, canal și ulterior modernizare pentru străzile lăturalnice ale orașului.

În ședințele consiliului local Calafat din 2020, 2021, 2022 și 2023 prezentate de Ziarul de Calafat se poate observa cum majoritatea consilierilor (de toate culorile politice) au pus presiune pe administrația publică și au alocat sume considerabile pentru ca toți cetățenii din Calafat, deși plătesc impozite la nivel de municipiu să aibă condiții decente pentru acest secol.

Primarul în funcție se împotrivește din toate puterile la realizarea rețelelor de canalizare pentru a transfera sumele din buget către modernizări monumente, cămine culturale și alte obiective de investiții asumate față de grupul de interese cărora le oferă contracte prin achiziție directă.

https://sicap.ai/achizitii/contract/114555350

Muncipiul Calafat trebuie să revină pe calea dezvoltării, a proiectelor majore și a normalității. După 20 de ani de scandaluri provocate din funcțiile de viceprimar, lider al opoziției și primar, actualul primar se află la finalul intoxicărilor demagogice.

Promovare pe bani publici la Calafat în plină campanie electorală! 30 de secunde la 1500 lei!

Campania electorală de la Calafat capătă noi dimenisuni. După mai bine de 20 de ani în politică, actualul primar a găsit rețeta succesului: promovare pe bani publici în plină campanie electorală.

Astfel, clipurile de rezentare sunt plătite la Calafat cu 1500 lei pentru 30 de secunde. Au fost achiziționate 12 astfel de materiale în care domnul primar promovează municipiul.

https://sicap.ai/achizitii/contract/116912722

Penibilitatea gesturilor disperate ale primarului în funcție ating noi cote. După ce a fost 7 ani viceprimar, 4 ani șeful opoziției și aproape 4 primar, acesta mai crede că îi poate păcăli odată pe calafeteni.

La Calafat se dorește schimbarea, conform ultimului sondaj de opinie, primarul în funcție nu mai are șanse la un nou mandat și este în scădere de la zi la zi. În spatele anilor în care a condus primăria rămân însă multe sume cheltuite care vor trebui justificate printre care: cheltuielile cu firmele de casă din construcții (la Calafat o firmă cu 2 angajați a primit constracte fabuloase în 2022), proiectele cu probleme de finanțare supraevaluate (strada Jiului, proiectul de digitalizare fantomă, barca și pontonul pescăresc).

Aceste practici nu își mai au locul într-un municipiu modern. Achiziții directe cu apropiați, parteneriate politice transpuse în contracte publice, prietenii pe bază de avantaje sau grup de interese care căpușează posturile publice și bugetul local distrug minicipiul de la zi la zi.

În această campanie electorală rolul pe care îl are RD este de a publica toate contractele dubioase realizate în ultimii ani la Calafat, contracte cunoscute și la nivel înalt.