Painea autohtona preferata de calafeteni

Un studiu recent desfasurat in zona Calafat arata ca localnicii prefera painea autohtona in pofida celei produse la sute de kilometri de ei. Astfel, mai multi factori precum increderea in painea traditionala, prospetimea, consistenta, dar si patriotismul local arata ca peste 90% dintre calafeteni cumpara zilnic paine produsa in Calafat.
Motivele sunt multe si usor de explicat, avand in vedere ca majoritatea calafetenilor pun pe masa aceeasi paine de zeci de ani renuntand tot mai multi la painea facuta in casa.
Cateva impresii pot fi trase si din raspunsurile calafetenilor la intrebarile ce tin de alimentul de baza si anume painea procurata zilnic, astfel:

G. Vasile spune: ” Cumpar acceasi paine de zeci de ani, o consider o paine buna calitativ si nu imi permit sa platesc cativa lei pe o franzela numai pe considerentul ca este impachetata mai frumos, sunt multumit de painea locala.”

I. Alexandru spune: ” De cativa ani nu mai facem paine in casa pentru ca nu se mai merita, incerc sa cumpar o paine cat mai proaspata, dar care sa se si mentina mai mult pentru ca o pot consuma si ziua urmatoare dimineata.”

A.Stefan spune: ” Nu pot sa fiu impartial, am cunostinte care lucreaza in fabrica de painea din Calafat si cumpar painea de la ei, astfel cred ca ii ajut la salariu, ce rost are sa cheltuiesc pentru o painea adusa de la sute de kilometrii, oare acea painea nu contine foarte multi conservanti daunatori, eu stiu ce cumpar.”

A.Elena spune: ” Am o preferinta, sa cumpar paine produsa in Calafat, mai mult, am o conventie cu un producator prin care am garantata aceasta paine, imi place si o iau de peste 10 ani si pot spune ca nu ma costa nimic, am incercat sa platesc si 3 lei pe o paine, dar nu se merita.”

I. Parjol spune: ” Eu traiest de peste 65 ani in Calafat si imi doresc sa consum o paine cat mai sanatoasa, nu imi permit sa platesc foarte mult pe o paine, dar imi doresc sa primesc bon fiscal, e un semn de respect, dar si eu ofer respect unui producator de paine local pe care il sustin zilnic, mai lucreaza cativa tineri acolo si e din graul nostru al calafetenilor, ce rost are sa cumpar paine straina?”

Astfel, peste 200 de persoane au fost chestionate despre ceea ce isi doresc de la painea pe care o pun pe masa si se pare ca pretul este primul factor, urmat de calitate, dar si obiceiul de a cumpara painea de cativa ani de la acelasi producator. Moararitul si panificatia este o ramura dezvoltata la Calafat si acestea reprezinta domenii de viitor pentru dezvoltarea zonei.

Comments are closed.