Salariul minim pe economie ar putea creşte la 1.450 lei pe lună sau chiar peste acest nivel de la 1 ianuarie 2017. Guvernul a început negocierile cu sindicatele şi patronatele şi vrea să iasă cu un proiect de lege pe această temă până cel târziu pe 20 octombrie. Măsura i-ar influenţa în mod direct pe mai bine de două milioane dintre angajaţii români
Unul dintre cele mai sensibile subiecte din economie a devenit oficial subiect de negociere din nou. Tema salariului minim pe economie i-a adus sub acelaşi acoperiş la Ministerul Muncii pe sindicalişti şi pe reprezentanţii patronatelor, în prima jumătate a lunii august, moment în care s-a stabilit şi componenţa comisiei care analizează modalitatea de creştere a salariului. Întâlnirile pe acest subiect fuseseră propuse chiar de guvern acum mai bine de două luni, imediat după adoptarea ordonanţei care majorează salariile bugetarilor.
În principiu, tema principală este majorarea salariului minm brut în plată de la 1.250 lei, cât este din luna mai a acestui an, la cel puţin 1.450 lei pe lună, cât au cerut în mod repetat sindicatele. Există şi voci din rândul sindicaliştilor care spun că economia românească poate suporta şi o majorare a salariului minim la 1.650 lei pe lună, cu efecte benefice asupra pieţei muncii şi a încasărilor la buget.
În mod oficial sunt 1,13 milioane de români plătiţi cu salariul minim. Datele estimative ale sindicatelor arată însă că numai în sistemul bugetar numărul celor plătiţi cu sume ce se învârt în jurul salariului minim ajunge la aproxiamtiv 400.000 de angajaţi, iar la nivel naţional sunt aproximativ 2,3 milioane de persoane care în mod real încasează salariul minim sau chiar mai puţin.
sursa: www.capital.ro
Comentarii recente