Victor Ponta ii scrie lui Traian Basescu, cerandu-i sa promulge “cu celeritate” Legea referendumului

Premierul Victor Ponta i-a adresat, joi seara, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care ii cere sa promulge “cu celeritate, pentru a intra cat mai rapid in vigoare”, Legea ce prevede reducerea la 30% a pragului de participare pentru validarea unui referendum, declarata constitutionala de CCR. “In prezent, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale, nu mai exista nici un motiv si nu mai aveti la dispozitie nici un subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa”, i-a scris premierul sefului statului.

“Va solicit ca, prin aceasta promulgare cat mai rapida, sa demonstrati ca toate aceste sicane puse Guvernului si majoritatii de 70% a USL din Parlamentul Romaniei nu reprezinta doar ambitia dvs personala si calcule politice marunte, ce tin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amanari si sicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarata constitutionala in doua randuri”, a mai sustinut seful Guvernului in scrisoare.

Scrisoarea deschisa a premierului Victor Ponta catre presedintele Traian Basescu:

Stimate domnule Presedinte,

Avand in vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale, publicata ieri, cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care se resping obiectiile de neconstitutionalitate pe care le-ati formulat, va rog sa promulgati cu celeritate legea, pentru a intra cat mai rapid in vigoare.

In prezent, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale, nu mai exista nici un motiv si nu mai aveti la dispozitie nici un subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa.

Au trecut deja aproape 7 luni de cand tergiversati promulgarea acestei legi, in ciuda faptului ca, in doua randuri, Curtea Constitutionala a respins sesizarile facute cu privire la aceasta lege.

Va reamintesc ca modificarile la legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima data pe 29 mai, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Ulterior, au venit completarile CCR, pe 26 iunie, care au fost incluse in lege, dupa ce s-a respins ca neintemeiata prima obiectie de neconstitutionalitate, formulata de 83 de deputati din partidele de opozitie.

Pe 9 septembrie, deputatii au respins cererea de reexaminare transmisa de dvs, in care solicitati Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeasi problematica ce fusese deja respinsa de Curte in sesizarea formulata de deputatii din opozitie.

Ulterior, pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care il aveati la dispozitie pentru promulgarea legii, ati ales o noua tergiversare, sesizand Curtea Constitutionala la randul dvs. CCR a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior si, pe 14 noiembrie a transmis decizia in care respinge obiectiile dvs ca fiind neintemeiate.

Din motivarea publicata ieri, retin faptul ca, in mai multe randuri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arata ca legea “a mai fost supusa controlului de constitutionalitate in raport de critici similare celor formulate in prezenta cauza”, si ca decizia din iunie a Curtii “a respins ca neintemeiate respectivele critici”. Curtea constata explicit faptul ca dvs ati contestat legea pe o problematica similara celei ce formase obiectul controlului de constitutionalitate in vara.

Va solicit ca, prin aceasta promulgare cat mai rapida, sa demonstrati ca toate aceste sicane puse Guvernului si majoritatii de 70% a USL din Parlamentul Romaniei nu reprezinta doar ambitia dvs personala si calcule politice marunte, ce tin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amanari si sicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarata constitutionala in doua randuri.

Va multumesc
Victor Ponta, Prim Ministru

Comments are closed.