Archive for: noiembrie 4th, 2013

Fiscul raportează încasări peste aşteptări, în creştere cu 7,4%

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a raportat pentru luna octombrie încasări la buget de 17,09 miliarde lei, cu 7,38% (1,175 mld. lei) mai mari decât în urmă cu un an, ceea ce reprezintă o colectare cu 2,66% mai mare decât era programat. Vezi de unde a reuşit Fiscul să strângă mai mulţi bani, în condiţiile în care după primele 9 luni situaţia încasărilor era dezastruoasă.

Veniturile la bugetul de stat s-au situat cu 12,13 miliarde lei, cu 0,89 miliarde lei decât în luna octombrie 2012, respectiv cu 2,57% peste plan.

În ceea ce priveşte gradul de colectare la bugetul de stat, din impozitul pe profit s-au încasat 2,494 miliarde lei, cu 252 milioane lei mai mult cât în urmă cu un an, ceea ce reprezintă un nivel cu 16,7% peste plan.

Din impozitul pe venit, s-au încasat 1,945 miliarde lei, cu 143 milioane lei mai mult decât în 2012 şi aproape în linie cu nivelul programat (0,74% mai mult).

Salturi importante ale încasărilor s-au produs şi la TVA şi accize. Din TVA, s-au încasat 4,9 miliarde lei, cu 224 milioane lei mai mult faţă de anul trecut şi cu 5,1% peste plan. Din accize, încasările au urcat cu 142 milioane lei (8,6%), la 1,795 miliarde lei.

 Încasările la capitolul “rest venituri” au fost cu 385,6 milioane lei mai mari, ceea ce reprezintă un nivel cu 4,9% mai mare decât cel programat.

Colectarea la bugetul asigurărilor de sănătate a urcat cu 4,29% sau 59,4 milioane lei, situându-se cu 4,25% peste plan. La bugetul de pensii, încasările au crescut cu 216,3 milioane lei faţă de anul trecut, depăşindu-se cu 2,23% nivelul programat.

La bugetul asigurărilor pentru şomaj, s-a depăşit cu aproape 5% nivelul programat, după ce încasările cu crescut cu 8,33 milioane lei sau 6,9 faţă de octombrie 2012.

 

Veşti bune pentru 2014: salariul minim va fi majorat la 900 lei, CAS scade cu 5 puncte, pensiile vor creste cu 3,76%

‘Toate pensiile vor fi indexate cu un procent de 3,76 %’, a declarat primul-ministru. În acelaşi context, Victor Ponta a anunţat că salariul minim va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, urmând să fie operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi.

“Vom lua în calcul creşterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem şi un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii”, a anunţat premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor,  a anunţat premierul Victor Ponta.

“A fost tema cea mai intens discutată pe parcursul acestor zile şi va exista în Memorandumul de înţelegere un angajament foarte clar de scădere semnificativă – şi din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decât 3%, este 5%, care ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor – din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea CAS să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli”, a spus Ponta la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Victor Ponta