Niciodată liberalii doljeni nu au fost o forţă în judeţ. Fie la guvernare, fie în opoziţie, ei au stat veşnic „la ciupeală“, acceptând rolul de a cincea roată la căruţa administrativă. Mulţi dintre liderii care s-au perindat în ultimii doisprezece ani la conducerea partidului au evitat cu obstinaţie să-şi asume rolul în adevăratul sens al cuvântului sau, atunci când au încercat să o facă, vezi cazul de notorietate al lui Horaţiu Buzatu, s-au transformat în mici dictatori care au confundat organizaţia cu sereleul personal. În aceste condiţii, nici nu mai miră pe nimeni faptul că, în repetate rânduri, liberalii ca organizaţie sunt veşnic evitaţi la masa negocierilor, adversarii politici „cumpărându-i“ mai ieftin la bucată.
Ministrul Voicu, preşedinte „fără frecvenţă“
Aflat de ceva vreme în fruntea organizaţiei, actualul ministru Mihai Voicu a plecat din capul locului cu un handicap major: nu este craiovean şi nici nu a locuit vreodată pe malul Jiului. În aceste condiţii, „domnia sa“ peste liberalii doljeni a fost una oarecum „la fără frecvenţă“, lucru care a determintat apariţia mai multor tabere în funcţie de interesele personale ale anumitor lideri de opinie, şi nu numai, din filială. Pe acest fond de slăbiciune managerială, judecată subiectiv sau obiectiv, de-a lungul anilor a crescut în sânul partidului un val de nemulţumire care, acum, în plin an electoral, ameninţă să spulbere liniştea unei filiale şi aşa plină de probleme. Dacă până acum nimeni nu a reuşit să fructifice în vreun fel acest val de nemulţumiri, în prezent, conjunctural, o voce capătă din ce în ce mai multă putere şi, pe alocuri, reuşeşte să închege o opoziţie unită care ameninţă în mod real actuala conducere a filialei.
Deputatul Stroe năzuieşte la „coroana“ de lider
Deputatul de Craiova Ionuţ Stroe, căci despre el este vorba, are de mai mult timp „un dinte“ împotriva modului în care este condusă filiala judeţeană. E drept, ca membru la municipiu, el a avut ceva de împărţit şi cu conducerea de aici, ani la rând fiind într-o dispută permanentă cu preşedinta Cristina Calangiu. Totuşi, în ciuda unor sforţări deloc anemice, nu a reuşit să clintească nici măcar cu un metru scaunul liderului de la municipiu. În ultimul an s-a împăcat cu situaţia, iar atenţia i-a fost atrasă de organizaţia judeţeană. Pe fondul unei evidente creşteri a cotei sale la nivel naţional, Stroe fiind în prezent preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar şi al unor sincope manageriale evidente ale actualei conduceri judeţene a filialei, deputatul a reuşit să cristalizeze în jurul său un mic pol de putere în baza căruia trage nădejde ca, în eventualitatea organizării unui scrutin judeţean, să reuşească să îl detroneze pe ministrul Voicu. Conform unor surse din sânul filialei, Stroe deja a câştigat un punct important în această ipotetică dispută internă: după ani de războaie, şi-ar fi asigurat sprijinul filialei municipale conduse de Cristina Calangiu.
Se anunţă vremuri grele…
În aceste condiţii, în cazul declanşării unui scrutin intern, lucru interzis în prezent de statutul partidului, dar acceptat dacă se obţine o derogare de la centru, eventuala dispută tinde să îngroape şi mai mult filiala care, oricum, de ani buni se zbate înt-o mediocritate politică. Chiar şi înăbuşită din faşă această răzvrătire, fie prin nedeclanşarea alegerilor, fie printr-un pact acceptat de cele două tabere, şansele ca PNL Dolj să scoată un rezultat bun la alegerile europarlamentare sunt minime. Fără a reuşi să-şi sprijine în mod real şi substanţial administraţiile locale din judeţ, pe fondul slăbiciunilor economice din ultimii ani, abordând o politică de personal discreţionară în ultimii doi ani de guvernare, numirile în posturi cheie făcându-se, în multe cazuri, fără consultarea forurilor de decizie din partid, fără a exista o comunicare reală între filiala municipală Craiova şi cea judeţeană, ministrului Voicu îi va fi greu să mobilizeze la capacitate maximă activul de partid pentru o campanie electorală şi aşa dificilă prin însăşi esenţa ei. Puţini sunt cei care se vor mira dacă partidul va lua sub cincisprezece procente, lucru care va fi greu de digerat la nivel central.
sursa: indiscret.ro
Comentarii recente