Cum să faci un Chrysler din cloramină, șuruburi sau măști de gaze – „Afacerile“ primarului Mircea Guță din Calafat
Eveniment – Aldezir MARIN
http://www.gds.ro/Eveniment/2014-07-29/Cum+sa+faci+un+Chrysler+din+cloramina%2C+suruburi+sau+masti+de+gaze+-++%E2%80%9EAfacerile%E2%80%9C+primarului+Mircea+Guta+din+Calafat
Procurorii anticorupție descriu în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Mircea Guță, primarul municipiului Calafat, „dedesubturile“ afacerilor dintre edil și romii din Drăgănești-Olt. Anchetatorii au reținut că, în schimbul unui autoturism Chrysler, edilul Mircea Guță a achiziționat de la firmele romilor, cu bani publici, diverse bunuri care au fost facturate pe materiale brute sau piese componente, în situaţia în care unele dintre acestea erau… nedemontabile.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Guță, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) spun că edilul a început afacerile cu Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa romilor din Drăgăneşti-Olt, în vara anului 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar al municipiului Calafat.
„În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Municipiului Calafat, pentru o eventuală achiziţie… Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008-2011, Primăria Municipiului Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, susțin anchetatorii. După două săptămâni de la discuția dintre cei doi, Coman s-a dus la Calafat cu un Chrysler negru, care i-a căzut imediat cu „tronc“ primarului. „Inculpatul Coman Constantin a trecut din nou pe la inculpatul Guţă Mircea Marinel şi, în interiorul biroului acestuia, primarul l-a abordat şi l-a întrebat dacă autoturismul Chrysler îi aparţine. După ce inculpatul Coman Constantin a precizat că autoturismul este proprietatea sa, însă este înmatriculat pe numele fiicei sale, inculpatul Guţă Mircea Marinel s-a arătat încântat de acest autoturism, exprimându-şi explicit dorinţa de a o avea. Astfel, prin discuţia purtată cu inculpatul Coman Constantin, inculpatul Guţă Mircea Marinel l-a făcut pe acesta să înţeleagă că, în situaţia în care dorea ca relaţia comercială cu Primăria Municipiului Calafat să continue, trebuie să remită inculpatului Guţă Mircea Marinel acest autoturism“, au mai consemnat procurorii anticorupție.
Pe 15 decembrie 2008, primarul Guță și Coman s-au întâlnit la Craiova și au încheiat un contract de vânzare-cumpărare, tranzacție pe care anchetatorii o consideră însă fictivă, actul fiind făcut numai „pentru a acoperi, de fapt, infracţiunea de luare de mită“.
În fața procurorilor, primarul a susținut că a cumpărat mașina din târg cu 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite.
403.041,93 de euro, prejudiciul calculat de DNA
Procurorii DNA mai spun că, la începutul anului 2011, doi consilieri locali din Calafat au formulat o plângere împotriva primarului, care ar fi achiziționat diverse bunuri la prețuri mult „umflate“. La dosar a fost adăugat și un proces-verbal de sesizare din oficiu, întocmit de ofiţeri din cadrul Poliţiei Municipiului Calafat, vizând aceleași achiziţii.
În urma anchetei făcute în acest dosar, s-a stabilit că Mircea Guță, „în calitate de primar al Municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011, a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“. Comparând facturile achitate de Primăria Calafat cu valorile publicate în SEAP pentru bunuri similare, s-a stabilit că valoarea de achiziţie a fost mai mare cu 55%.
Bunurile şi produsele au fost aduse la sediul primăriei de către Constantin Coman, fără nici un fel de formalităţi, transporturile fiind făcute, de obicei, în zile de weekend, iar când au fost făcut în zile lucrătoare, acesta venea în afara orelor de program.
Anchetatorii mai susțin că, în anul 2008, angajații primăriei au întocmit referate de necesitate abia după ce bunurile fuseseră depozitate în curtea DSUP, la care au fost anexate oferte de preţ puse la dispoziţie, în prezenţa primarului, de persoanele ce însoţeau transportul.
În cursul anului 2008, la fiecare astfel de achiziție, directorul DSUP Calafat i-a atras atenția primarului că nu respecta procedura, motiv pentru care, în primăvara anului 2009, a fost înlăturat din funcţie.
În același fel s-au derulat achiziţiile şi după anul 2009. Ulterior, pentru bunurile vândute primăriei, Coman a emis facturi fiscale, „completate conform explicaţiilor exprese ale inculpatului Guţă Mircea Marinel, acestea fiind acceptate pentru plată de funcţionarii primăriei, la presiunile primarului“, mai spun procurorii anticorupție. Pentru a disimula achiziţia unor produse finite, formele de achiziţie s-au efectuat pe materiale brute sau piese componente, în situaţia în care unele dintre acestea erau… nedemontabile.
Din documentele ridicate de la sediul Primăriei Municipiului Calafat s-a stabilit că cele trei firme administrate de Coman au emis, în total, 85 de facturi privind o serie de bunuri cum ar fi: cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc.
Pubele și alveole, cumpărate pe bucăți
Ancheta făcută la Primăria Calafat arată cum făcea edilul afaceri cu Constantin Coman. Astfel, pubelele au fost cumpărate pe bucăți – pubele zincate, roţi pubele, balamale și capace. Zece bucăți de containere zincate au fost facturate la preţul de 2.200 lei/bucată, iar capacele, la 2.222 de lei. Roțile pentru pubele au ajuns să coste 480 lei/bucata, iar balamalele aveau preţul de 500 lei/bucata. În final, un container de gunoi complet a ajuns la 7.340 de lei.
La o simplă căutare pe internet, găsim astfel de containere la prețuri de până la 2.000 de lei cu tot cu TVA. De exemplu, ecopractic.ro vinde un container zincat pentru colectarea deșeurilor, de 1.100 de litri, cu 1.807 lei cu TVA, cu tot cu roți, capac, mânere și… balamale. Un alt vânzător, elkoplast.ro, vinde containere zincate la cald cu grosimea tablei de 1,5 mm, de 1.100 litri, la prețul de numai…180 de euro.
Procurorii au pus cap la cap facturile emise de Coman pentru achiziția de „Containere şi pubele deşeuri“ (europubele, coş gunoi artizanal, container, container pe roţi, coş stradal cu suport metalic, cutie plastic legată de stâlp superior, coș fibră sticlă, capac, coșuri stradale, mânere suport, pubele zincate, roţi pubele, balamale) și au stabilit că valorile produselor achiziţionate (fără TVA) de Primăria Municipiului Calafat au fost de 20.275 de euro în anul 2008, de 52.500 de euro în 2009, de 60.825 de euro în 2010 şi de 16.010 euro în 2011, depășindu-se astfel pragurile valorice admise pentru achiziţie directă pentru fiecare an în parte (15.000 de euro). „La indicaţia expresă a inculpatului Guţă Mircea Marinel, valoarea anuală a produselor de acest tip achiziţionate în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011, a fost divizată în valori mai mici prin emiterea unor facturi a căror valoare individuală nu depăşea pragul de 10.000 de euro şi respectiv 15.000 de euro, prevăzut la art. 19 din OUG nr. 34/2006, tocmai în scopul îndeplinirii condiţiilor ce puteau justifica achiziţia directă“, au mai precizat anchetatorii.
Alveolele din stațiile de autobuz au fost cumpărate și ele pe bucăți, inclusiv… vopseaua. Astfel, aceste alveole au fost livrate de Coman ca plexiglas, scaune plastic, platbandă, șurub autofiletant, țeavă 60, țeavă rectangulară, vopsea albastră, lămpi neon cu suport, țeavă decapată și yală cu cheie.
În final, procurorii DNA susțin că toate aceste afaceri au fost făcute la inițiativa primarului, iar toate facturile au fost completate de către o altă persoană, Constantin Coman fiind… analfabet. „Concluzionând, toate aceste achiziţii, efectuate fără respectarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006 sau la preţuri mult mai mari decât cele vehiculate pe piaţă, s-au făcut după ce inculpatul Guţă Mircea Marinel a stabilit numeroase contacte cu inculpatul Coman Constantin, la iniţiativa primarului Municipiului Calafat, care a considerat în mod nejustificat că nu se impunea încheierea unor contracte în acest sens“.
Pe 18 iulie, anchetatorii i-au trimis în judecată pe Guță și Coman, dosarul cu numărul 10599/63/2014 fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Dacă primarul din Calafat este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, Coman este judecat pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu.
Am încercat să aflăm și părerea primarului Mircea Guță despre aceste acuzații, însă funcționarii Primăriei Calafat au precizat ieri la telefon doar că edilul nu… este în clădire.
Chryslerul a dispărut în 2011
În declarația de avere din 2008, Guță a precizat că deține două mașini, un VW Passat din anul 2000 și un Daewoo Espero din 1996, un apartament în Calafat și o casă în Ciupercenii Vechi cu o suprafață de… 1.000 de metri pătrați. La rubrica datorii nu apare nici un credit. În declarația de avere din anul 2009 dispare autoturismul Daewoo și apare un… Chrysler, dar și un credit în valoare de 15.800 de lei luat în septembrie 2008 de la Bancpost.
În declarația de avere din anul 2010, edilul Guță și-a amintit că e plin de datorii. Astfel, primarul a trecut în declarația de avere alte trei credite, unul de 25.000 de lei luat în 2005 de la BCR, unul de 18.500 de lei luat de la BRD în 2006 și altul de 10.000 de euro luat în 2007 tot de la BCR. Din declarația de avere din anul 2011 dispare Chryslerul, însă în declarația din 2012 nu apare nici o schimbare. În 2013, Mircea Guță își amintește că are un teren intravilan de 1.000 mp în Ciupercenii Vechi achiziționat încă din anul…. 1998, odată cu casa, care are numai 123 mp. Tot în declarația de anul trecut, edilul a mai trecut un teren agricol de 2.600 mp, cumpărat în 2012 în aceeași localitate.
Comentarii recente