Capitala României a fost desemnată de UEFA să găzduiască meciuri la EURO 2020. Patru partide – trei din faza grupelor şi unul din optimile de finală – se vor disputa pe Arena Naţională.
Comitetul Executiv UEFA a decis, vineri, cele 13 oraşe care vor organiza meciurile turneului final, la împlinirea a 60 de ani de la prima ediţie. Printre ele se numără şi capitala României, Bucureşti, cu Arena Naţională, unde se vor disputa patru meciuri: trei în faza grupelor şi unul în optimile de finală.
Semifinalele şi finala se vor dipsuta la Londra, pe Wembley.
Câte trei meciuri în grupe şi un sfert de finală se vor disputa la Munchen, Baku, Sankt Petresburg şi Roma.
Câte trei meciuri în grupe şi un meci din optimile de finală se vor disputa la Bucureşti şi în alte şapte oraşe: Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapesta, Bruxelles şi Glasgow.
Niciuna din cele 13 ţări alese prin vot de Comitetul Executiv al UEFA nu se va califica direct la Euro 2020. Toate reprezentativele din Europa vor fi împărţite în zece grupe de calificare, din care la turneul final vor merge ocupantele primelor două poziţii.
Dacă România se va califica la Euro 2020, “tricolorii” vor juca două partide din faza grupelor chiar la Bucureşti, pe Arena Naţională.
Alte patru selecţionate vor obţine biletele pentru Campionatul European prin intermediul Ligii Naţiunilor, noua competiţie UEFA care va debuta în toamna anului 2018.
În Liga Naţiunilor, toate reprezentativele din Europa vor fi împărţite în patru divizii de câte 12-14 echipe pe baza coeficientului UEFA. La rândul lor, reprezentativele dintr-o divizie vor fi împărţite în alte grupe, de trei sau patru echipe, care vor juca între ele, tur-retur, în perioada septembrie-decembrie 2018.
Câştigătoarele grupelor fie se vor califica la turneul “Final 4” (în cazul primei divizii), fie vor obţine promovarea în următoarea divizie. De asemenea, ultimele clasate din grupele primelor trei divizii, vor retrograda în eşalonul inferior.
Cele mai bune patru echipe din fiecare divizie, care nu vor fi calificate la Euro-2020 prin intermediul preliminariilor, vor juca un play-off. Astfel, fiecare divizie ar urma să aibă câte o reprezentantă la turneul final alături de celelalte 20 de selecţionate calificate direct.
UEFA a decis să organizeze un turneu de-a lungul întregului continent pentru a marca 60 de ani de la prima ediţie a Campionatului European, găzduit pentru prima oară în 1960.
În trecut, turneul final a fost găzduit de o ţară sau maximum două, cum au fost cazurile Belgia-Olanda 2000, Austria-Elveţia 2008 şi Polonia-Ucraina în 2012.
La ediţia din 2024 se va reveni la formatul clasic, cu o singură ţară organizatoare a turneului.
Începând cu ediţia din 2016 a Campionatului European din Franţa, turneul final va avea un nou format, cu 24 de echipe participante, faţă de 16 ca până acum.
Comentarii recente