La aproape două săptămâni de la debutul campaniei electorale, cotidianul „Adevărul” a publicat, joi, un sondaj efectut de INSCOP Research, care relevă profilul prezidențial preferat de majoritatea românilor. Deși întrebările nu vizează un candidat anume, răspunsurile oferite de români arată că singurul candidat care se potrivește profilului dezirabil de președinte este premierul Victor Ponta.

Potrivit cercetării sociologice, în proporție de 67,9%, românii doresc ca fotoliul prezidențial de la Palatul Cotroceni să fie ocupat de un tânăr. Procentul este mult mai mare atunci când se iau în considerare numai respondenții care au declarat că se vor prezenta la vot în turul I. Mai exact, în acest caz, 71,5% dintre cei care se vor prezenta la vot doresc ca un prezidențiabil tânăr să câștige alegerile din luna noiembrie, față de 28,5% din populație care își dorește ca noul șef de stat să fie în vârstă.

Pe lista electorală sunt puțini candidați care să corespundă acestei preferințe exprimate de alegători. Singurii prezidențiabili tineri sunt Elena Udrea și Victor Ponta. Este puțin probabil ca în momentul în care au răspuns la chestionar românii să se fi gândit la fosta consilieră prezidențială a lui Traian Băsescu. Singurul candidat pe care românii l-au avut în minte în momentul în care au răspuns la chestionar este premierul Victor Ponta.

Întrebați dacă președintele și premierul ar trebui să facă parte din aceeași tabără politică, românii au oferit un argument în plus pentru care îl doresc pe Victor Ponta președinte. Mai exact, 61,3% dintre alegători consideră că cel mai bine pentru România este ca viitorul șef al statului și primul-ministru să aibă aceeași culoare politică, în timp ce numai 38,7% ar dori o nouă situație de coabitare. Sătui de conflictele dintre președinte și Executiv din perioada în care Traian Băsescu a fost șef al statului, cetăţenii arată că își doresc stabilitate pentru ca România să își poată îndeplini obiectivele naționale. Având în vedere că actuala majoritate parlamentară solidă îl are în frunte pe actualul premier, singurul candidat care poate îndeplini această dorință a românilor este Victor Ponta.

Dincolo de sondajele care îl dau câștigător de necontestat al alegerilor prezidențiale pe Victor Ponta, toate aceste date arată că în momentul în care marea majoritate a românii se vor prezenta la urne vor avea în minte profilul actualului premier. Rezultatele studiului sociologic nu ar trebui să ne mire, în contextul în care actualul șef al Cabinetului a reușit în doar doi ani să relanseze economic România și să transfere beneficiile creșterii PIB și către categoriile sociale vulnerabile. Comportamentul constructiv propus de Victor Ponta în comparație cu modelul conflictual furnizat de actualul șef al statului i-au determinat pe români să regăsească în actualul premier calitățile pe care trebuie să le aibă viitorul președinte. Românii sunt conștienți că alegerea liderului social-democrat reprezintă o garanție pentru stabilitate și asigurarea continuității politicilor implementate de actualul executiv.