Archive for: februarie 5th, 2015

Valeriu Zgonea, Claudiu Manda și Florin Iordache la Săptămâna parlamentară europeană

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, însoțit de o delegație parlamentară, participă marți și miercuri, la Bruxelles, la reuniunea cu tema „Săptămâna parlamentară europeană; guvernanţa economică între austeritate şi creştere”. Evenimentul este organizat de Parlamentul European si de Parlamentul Republicii Letonia.
În cadrul Săptămânii parlamentare europene 2015, vor avea loc două evenimente: Semestrele Europene 2014 și 2015, respectiv Conferința interparlamentară organizată sub articolul 13 al Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare. Parlamentarii români vor participa la dezbateri ce au ca teme: cadrul privind guvernanța economică europeană: evaluare și perspective, revizuirea Strategiei UE 2020 și prioritățile pentru semestrul european 2015, un ‘new deal’ european: stimularea investițiilor publice și private pentru creșterea economică și locuri de muncă în Europa.
Dezbaterile din cadrul „Săptămânii parlamentare europene 2015″, la care sunt prezenţi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum şi vicepreşedintele Comisiei, Olli Rehn, se concentrează pe planul de investiţii anunţat de Comisie privind stimularea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă. Învăţămintele desprinse în urma recentei crize economice financiare şi a datoriei suverane au condus la adoptarea unor reforme succesive ale normelor Uniunii Europene prin care au fost instituite noi sisteme de supraveghere a politicilor bugetare şi economice ale ţărilor membre şi un nou calendar bugetar pentru zona euro, ceea ce generic poartă numele de guvernanţă economică. Noul sistem garantează o mai bună coordonare a politicilor naţionale pe tot parcursul anului, o monitorizare periodică şi aplicarea de sancţiuni din partea comisiei în cazul ţărilor care încalcă normele.
”Săptămâna parlamentară europeană” doreşte să ofere discuţiilor privind priorităţile economie în Uniune pentru anul în curs, o perspectivă parlamentară. Astfel deputaţii europeni vor dezbate cu parlamentari naţionali din ţările membre felul în care economiile din Uniune se comportă după criză. Din delegaţia României, care este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, mai fac parte deputaţii Florin Iordache şi Claudiu Manda.
valeriu zgonea claudiu manda
sursa: www.staredefapt.ro

CJ Dolj va reabilita „Casa Damianov” și va construi Centrul Turistic pentru Agrement și Sport.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, joi, că au fost predate amplasamentele pentru alte două dintre cele 13 investiții majore care vor fi realizate în cursul anului 2015 – reabilitarea „Casei Damianov“, în cadrul proiectului de înființare a Centrului Transfrontalier pentru Informații și Comunicații Dolj – Vratsa, și construirea Centrului Turistic pentru Agrement și Sport.

„Spuneam, la finele lui 2014, că anul acesta se anunță drept unul dintre cei mai buni, cei mai prolifici ai Consiliului Județean Dolj, prin prisma proiectelor care vor fi puse în operă.

Iată că, la doar două săptămâni de când am dat în folosință o investiție realizată cu fonduri din bugetul propriu, sediul Centrului Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile din strada Jiețului, alte două intră în linie dreaptă, odată cu predarea către constructori a amplasamentelor pe care vor fi realizate. Este primul pas care trebuia făcut astfel încât lucrările să poată demara în forță, atunci când și vremea va permite.

Astfel, în cadrul proiectului «Centrul Transfrontalier pentru Informații și Comunicații Dolj – Vratsa», pe care îl derulăm în comun cu partenerii noștri bulgari, dăm undă verde lucrărilor de reabilitare a unei clădiri cu totul speciale din Craiova, «Casa Damianov»; un imobil remarcabil din punct de vedere arhitectural, însă asupra căruia, din nefericire, trecerea timpului și-a pus amprenta.

În acest mod, punem în valoare o construcție splendidă și, odată cu ea, o întreagă zonă, în suprafață de 3.000 de metri pătrați, din strada Jiețului, în care se mai află deja alte două clădiri ale consiliului județean: Școala de Artă «Cornetti» și Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile.

Odată restaurată, «Casa Damianov» va găzdui principalele activități ale Centrului Transfrontalier, cu sală de videoconferințe, cu depozite speciale pentru colecțiile de ziare și de cărți vechi și rare ale Bibliotecii Județene «Aman», înscrisuri valoroase, care, cu ajutorul echipamentelor moderne cumpărate prin proiect, vor fi scanate și vor putea fi apoi consultate electronic.

Am procedat la predarea amplasamentului și pentru Centrul Turistic de Agrement și Sport, o investiție care ne-am bucurat să constatăm că este așteptată de foarte multă lume din Craiova și din împrejurimi. Pe terenul nostru situat în apropierea Aeroportului va fi amenajată o bază sportivă modernă, inspirată de cea pe care se pregătește echipa națională de fotbal a României, de la Mogoșoaia.

Partea dificilă, dar și un examen pentru noi, dacă vreți, este că suntem obligați să terminăm aceste ample lucrări până în luna decembrie. Este un an complicat din acest punct de vedere și pentru activitatea consiliului județean, pentru că avem 13 proiecte majore pe care trebuie să le realizăm în 2015.

Va fi, în același timp, un efort financiar considerabil pentru CJ Dolj. Până acum eram obișnuiți să achităm pentru proiectele europene cofinanțări de 2 la sută, or pentru acest proiect, al Centrului Turistic de Agrement și Sport, dar și pentru Centrul Internațional «Constantin Brâncuși» vom contribui cu 50 la sută din sumă“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Lucrările de reabilitare a „Casei Damianov“ se derulează în cadrul proiectului „Centru Transfrontalier pentru Informații și Comunicații Dolj – Vratsa“, implementat de Consiliul Județean Dolj, în calitate de lider, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, Biblioteca Regională „Hristo Botev“ din Vratsa și Administrația Districtuală Vratsa. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproximativ 3,3 milioane de euro, finanțarea fiind obținută prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Proiectul Centrului Turistic pentru Agrement și Sport, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, prevede amenajarea unei baze moderne, prevăzute cu teren de fotbal cu gazon natural, teren sintetic cu marcaje pentru fotbal, volei și handbal, precum și două terenuri de tenis de câmp (toate dotate cu instalații pentru iluminare nocturnă), pistă de alergat, piste de bowling, perete pentru alpinism, alături de vestiare, cabinete medicale, săli de saună, de masaj și de fitness. Valoarea lucrărilor de construire a centrului se ridică la aproape 3,2 milioane de euro.

BIROUL DE PRESĂ