Archive for: martie 5th, 2015

Retailerii l-au asigurat pe Vâlcov de ieftiniri după reducerea TVA

Marii retaileri au cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, ca reducerea la TVA să nu intre în vigoare în ianuarie, pentru că ar afecta lunile cu cele mai mare vânzări pentru ei, noiembrie şi decembrie, consumatorii aşteptând ieftinirile, şi l-au asigurat de reducerile preţurilor la raft.

“Am discutat cu retailerii când să facem această reducere de TVA pentru ca şi ei să poată opera reducerile şi să nu scadă consumul. O parte însemnată a reducerii la TVA, dar şi la accize, o vom regăsi la raft. Dumnealor m-au asigurat că, precum în cazul pâinii, reducerile se vor vedea la raft. Am convenit ca înainte cu minim o lună să se facem anunţul reducerii TVA”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Vâlcov.

Ministrul a arătat că reducerea TVA la pâine a condus la creşterea pieţei fiscalizate cu 23%, iar economiile din buzunarele românilor au fost de 295 milioane lei. TVA la pâine a fost redus de la 24% la 9% în septembrie 2013.

Marile reţele de magazine au solicitat ministrului Finanţelor ca reducerea TVA să nu se realizeze în ianuarie pentru că ar afecta lunile cu cele mai mare vânzări, noiembrie şi decembrie, consumatorii aşteptând ieftinirile.

“O micşorare a TVA să nu fie realizată în ianuarie pentru că ar afecta vânzările din lunile anterioare. Pentru retaileri şi în speciale pentru cei de bunuri de folosinţă îndelungată, precum Mobexpert sau Dedeman, lunile noiembrie şi decembrie sunt cele mai importante pentru noi din punctul de vedere al vânzărilor”, a declarat Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), care este şi proprietarul producătorului şi retailerului de mobilă Mobexpert.

Şucu a arătat că, după majorarea TVA de la 19% la 24%, piaţa nefiscalizată în industria mobilei s-a dublat, iar acest domeniu nu este cunoscut ca evazionist.

Vâlcov a arătat că reducerea TVA s-ar putea realiza înainte de 1 ianuarie 2016. El a arătat că după această reducere este posibil să asistăm la o creştere mai accentuată a consumului. Potrivit datelor INS, comerţul cu amănuntul a crescut cu 7% anul trecut, susţinut de avansul vânzărilor de produse nealimentare, alimente, băuturi, tutun şi carburanţi.

Reducerea TVA se va face la tot lanţul, nu numai la comerciant.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%.

Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanţi şi alcool, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum şi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a fost constituită în anul 2003 şi are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach şi Mobexpert.

MEDIAFAX