Archive for: martie 6th, 2015

Parchetul a extins cercetarile în dosarul „Repetentia“ la Colegiul „Stefan Milcu“ din Calafat

Parchetul a extins cercetarile în dosarul „Repetentia“ la Colegiul „Stefan Milcu“ din Calafat

O profesoară de chimie de la Colegiul „Ștefan Milcu“ din Calafat este suspectată că a notat în fals doi elevi pentru a-i salva de la repetenție. Profesoara și directorul adjunct care conducea comisia de verificare a cataloagelor sunt urmăriți penal pentru fals în înscrisuri și complicitate. Cercetările au fost extinse și asupra altui profesor, suspectat de instigare la comiterea infracțiunii de fals.
Profesoara de chimie Camelia Marinaș este suspectată că a notat în fals doi elevi aflați în situație de repetenție, pentru a-i ajuta să treacă clasa. Elevii S.D. și C.M., inițial corigenți la trei materii și implicit repetenți, ar fi reuşit să ia note de trecere după încheierea mediei pe semestrul II în anul școlar 2013-2014. În cazul elevei S.D., media la chimie pe semestrul I era 4. În semestrul II, eleva încasase deja o notă de 6 (10 martie) și o notă de 4 (19 mai). Media semestrială 5 (încheiată) era insuficientă pentru a scăpa de corigența la chimie. În consecință, eleva a fost evaluată cu două note de 6 (16 și 17 iunie), ceea ce i-a permis media semestrială 6 și media anuală 5. Potrivit reclamațiilor la data evaluării, profesoara Camelia Marinaș se afla în Comisia de Bacalaureat 2014, iar eleva nu avea ore de chimie, ci practică de specialitate.
În cazul elevului C.M., media la chimie pe semestrul I era 5. În semestrul II, elevul a luat două note de 3 (25 februarie și 10 mai). Elevul a primit două note (5 și 8) în aceeași zi (1 iulie) pentru a obține media 5 și a scăpa de corigență la chimie. Cazul a fost relatat pe larg în GdS, la vremea respectivă („Anchetă la Colegiul «Ștefan Milcu» din Calafat“ – 1 septembrie 2014). În ecuația cazului a intrat și directorul adjunct al colegiului, Gabriel Nacu, președintele comisiei de verificare a cataloagelor. Prof. Nacu a declarat la vremea respectivă că „nu este absolut nimic în neregulă“ la acest caz, în timp ce prof. Marinaș a spus că nu se consideră vinovată „cu absolut nimic“.
Cum a închis cazul ISJ Dolj
Camelia Marinaș și Gabriel Nacu au fost pedepsiți cu mustrare scrisă de către conducerea școlii, însă au contestat sancțiunea la Colegiul de Disciplină (CD) al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj.
Pe 24 octombrie 2014, CD a judecat cazul, anulând sancțiunile pentru vicii de procedură. Concret, este vorba despre forma deciziei de sancționare, care nu a arătat de ce au fost înlăturate apărările celor sancționați („ISJ Dolj se spală pe mâini de cazul «Repetenția»“ – 27 octombrie 2014). Consilierul juridic Dana Coșei, secretarul CD, a declarat la vremea respectivă pentru GdS că „frauda nu este o sancțiune disciplinară“ și că oamenii ISJ „sunt legați de mâini și de picioare în cazuri de acest gen“.
Camelia Marinaș și Gabriel Nacu sunt urmăriți penal sub aspectul infracțiunilor prevăzute de art. 320, alin. 2, Cod Penal (CP). Infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale prevăzută la articolul menționat, comisă de un funcționar public în exercițiul atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
De data aceasta, cercetările au fost extinse și asupra lui Georgică Gae – care se pare că este dirigintele clasei de care aparține eleva S.D. Directorul adjunct Gabriel Nacu este suspectat de complicitate, iar dirigintele Georgică Gae – de instigare la comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri.Sursa-http://www.gds.ro
Foto1