Archive for: septembrie 12th, 2016

România are potenţialul să devină una dintre primele 10 economii ale UE

România poate deveni, în 20 de ani, una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, cu o economie de patru ori mai mare, dacă se concentrează pe trei priorităţi, respectiv infrastructură modernă, demografie şi capital uman, eficienţă publică şi privată, şi dacă aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini

România are potenţialul să devină, în 20 de ani, una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-şi economia de patru ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie şi aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung. (…) Comunitatea FIC este conştientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcţii cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creşteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie şi capital uman, eficienţă publică şi privată’, se arată într-un comunicat al Consiliului transmis, luni.
Potrivit FIC, pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată creşte în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creşterea economică poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potenţialul în prezent – până spre un maximum de 4,5% spre finalul perioadei, se subliniază în comunicat.

Pe de altă parte, reprezentanţii mediului de afaceri susţin că ritmul actual de creştere a economiei româneşti, deşi încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absenţa unei abordări strategice.

‘FIC nu are vocaţia de a produce un plan pe termen lung pentru România. Este atributul Guvernului, cu sprijinul Preşedinţiei, Parlamentului, Băncii Naţionale, partidelor politice şi printr-o amplă consultare cu mediul academic, cu societatea civilă şi cu mediul de afaceri. Ceea ce ne propunem este să creăm o platforma de dialog în care să stimulăm şi să contribuim la această dezbatere privind definirea unei ambiţii naţionale, promovarea ei şi să găsim idei sau potenţiale soluţii cu privire la un model de guvernanţă, folosind principiile pe care le aplicăm în afaceri’, se mai arată în comunicatul citat.

În acest sens, FIC a lansat campania VA URMA, care îşi propune în primul rând să comunice cu publicul şi cu toţi actorii relevanţi, pentru ca fiecare să conştientizeze potenţialul pe care îl are România şi pe care îl poate mobiliza odata ce şi-a asumat o astfel de ambiţie şi o strategie integrată, coerentă pe termen lung, cu priorităţi bine definite.

În plus, în cadrul campaniei reprezentanţii FIC vor încerca să explice publicului care sunt beneficiile unei creşteri economice sustenabile, cum se răsfrâng rezultatele asupra întregii societăţi şi cum cred ei că se poate ajunge acolo.

‘Nu în ultimul rând, este necesar un anumit tip de guvernanţă, pentru ca un proiect de ţara care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârşit. (…) O contribuţie pe care mediul de afaceri o poate aduce în acest context este un model de guvernanţă asemenea unui plan pe termen lung, care trebuie să aibă la bază câteva principii, pe care şi companiile mici sau mari le utilizează atunci când fac strategii cu un orizont larg în timp: viziune, obiective, indicatori de performanţă şi calibrare permanentă în raport cu realităţile din teren’, se subliniază în comunicatul citat. AGERPRES