Presa străină salută calificarea lui Emmanuel Macron în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa. În ciuda sondajelor care îi dau un avans confortabil pentru scrutinul din 9 mai, o parte a presei consideră că prezenţa lui Marine Le Pen în turul doi reprezintă o ameninţare. Cât despre jurnaliştii francezi, aceştia îl descriu pe Emmanuel Macron drept un OZN politic, nici de stânga, nici de dreapta, şi nu încetează să se mire de ascensiunea lui extrem de rapidă.
ariu reuşit pentru Emmanuel Macron, titrează Le Monde, subliniind că fostul socialist era încă un necunoscut acum doi ani. La 39 de ani, el are şanse să devină cel mai tânăr preşedinte al Franţei, o ipoteză care părea neverosimilă acum un an.
Un nou seism, titrează Le Figaro, referindu-se la absenţa candidaţilor partidelor tradiţionale din turul al doilea, dar şi la scorul istoric al stângii lui Jean-Luc Mélenchon.
De cealaltă parte a Canalului Mânecii, The Guardian scrie că Emmanuel Macron este cea mai bună speranţă a unei ţări cu probleme profunde, dar consideră că ameninţarea extremei-drepte nu a dispărut.
La rândul său, The Times vorbeşte despre o nouă revoluţie franceză şi umilirea elitei politice din Hexagon de către candidaţi din afară.
Frankfurter Allgemeine Zeitung se arată rezervat în privinţa lui Emmanuel Macron, subliniind că victoria sa e atât de strânsă, încât la scrutinele precedente nu s-ar fi calificat în turul doi.
Revista Der Spiegel scrie că succesul său este o palmă răsunătoare pentru tradiţia politică franceză.
Peste Ocean, New York Times descrie turul doi ca pe duelul dintre un novice şi o instigatoare de extremă-dreaptă, cu viziuni radical diferite. Această opoziţie plasează Franţa pe un drum nesigur, într-un moment critic, iar acest scrutin ar putea decide şi viitorul Uniunii Europene, scrie cotidianul new-yorkez.
Comentarii recente