Archive for: ianuarie 2021

Un lucru bun: Salariile angajaților din primăria Calafat se majorează cu 3% în 2021.

Majorarea salariului minim cu 3% de către Guvernul Florin Câțu se va resimți și la Calafat. Având în vedere că salariile bugetarilor de la Calafat sunt calculate printr-ul coeficient aplicat salariului minim, se poate spune că acestea vor fi majorate cu 3% în 2021.

Astfel dacă primăria Calafat plătea 100 milioane lei vechi pentru salariul unui angajat, în 2021 se vor plăti 103 milioane.

https://www.economica.net/oficializarea-majorarii-salariului-minim-la-2-300-lei-brut-amanata-citu-este-in-procesul-de-avizare-stie-toata-lumea-cat-este-salariul-minim_195142.html

Măsura luată de către Guvernul PNL este una normală în raport cu rata inflației din 2020.

În acest context familia „Administraţie“ de la Craiova nu a decis majorarea salariilor ci înghețarea lor.

Salariul de bază minim brut pe ţară crește, salariile celor din familia „Administraţie“ rămân la fel. Primăria Craiova și Consiliul Județean (CJ) Dolj se aliniază prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 226/2020 publicată în Monitorul Oficial în data de 31 decembrie 2020 și nu vor modifica salariile funcționarilor în acest an. Guvernul a decis ca din ianuarie 2021 indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora să se menţină la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Consiliul Local Craiova și CJ Dolj îngheață salariile pentru toate funcţiile din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie“.

Argumentul numarul 3. Modernizarea bulevardului Tudor Vladimirescu. O bomba cu ceas pentru administrația publică.

Modernizarea bulevardului Tudor Vladimirescu poate fi considerată una dintre principalele probleme ale inceputului de mandat pentru Doru Mituletu la Primaria Municipiului Calafat.

Ritmul si calitatea lucrărilor efectuate pentru schimbarea pământului, a terasamentului si a pregatirii de asfaltare nu sunt cele normale.

Lucrările nu sunt în grafic și nici nu se face nimic pentru a se respecta acest proiect. Mai mult, nici până în acest moment oficialii primăriei nu au înaintat informații publice despre această lucrare. Termenul de finalizare nu se cunoaște, evoluția recepțiilor lucrărilor nu se cunoaște.

Având în vedere că discutam despre principalul bulevard al municipiului Calafat, una dintre cele mai mari probleme legate de acest bulevard este dată de vârsta de aproximativ 80 de ani a conductelor de apă și canal.

Întrebarea de pe buzele multor calafeteni este următoarea: Mai întâi asfaltăm și ulterior spargem,DIN NOU, pentru a schimba conductele de apă și canal?

Din păcate o altă problemă care creează neplăceri zilnice șoferilor din Calafat, dar și locuitorilor de pe bulevardul Tudor Vladimirescu.

Vom reveni cu amănunte despre această lucrare.

Argumentul nr.2: Site-ul primariei, principalul canal de transmitere a informațiilor lasă de dorit.

Principalul canal de transmitere de informații oficiale este într-o stare deplorabilă.

Pe lângă aspectul învechit, inposibilitatea de acces la informații, dar si lipsa acestora, putem spune că site-ul primariei Calafat este unul care necesită schimbări majore.

Astazi, dacă se accesează această platformă on-line, primele informații sunt:

  • conferinta de presă – lansare proiect – Lucian Ciobanu
  • 20 septembrie 2018 – recital poetic international
  • zilele municipiului Calafat 2018

Practic, acest site nu a fost updatat la zi cu informații publice. De aproximativ 3 luni au apărut doar 3 știri publice. Întrebarea este? Doar aceste aspecte trebuie publicate? Doar atât trebuie să știm.

https://municipiulcalafat.ro/

Noua conducere a municipiului Calafat a promis transparență în deciziile publice, digitalizarea serviciilor publice și justificarea deciziilor publice. Până în acest moment nu s-a întâmplat nimic în acest domeniu, mai mult, fluxul informațiilor a scăzut drastic.

Luând în coniderare că nici mijlocul de plată on-line ghiseul.ro nu a funcționat până pe 18 ianuarie, mijloc foarte util in context pandemic, putem spune că la nivel de digitalizare sunt probleme.

Un alt aspect foarte important, simplu de realizat și rapid este prezența unui portal turistic la Calafat care să prezinte obiectivele turistice, culturale, etc. Nici in acest sens nu s-au facut progrese, deși este un pas elementar si rapid de efectuat.

Argumentul nr.1: Sprijinul HoReCa se lasă așteptat! Se impun măsuri urgente!

Deși municipiul Calafat s-a numărat printre puținele localități în scenariu roșu de sărbătorile de iarnă, se pară că autoritățile locale nu și-au pus încă problema locurilor de muncă din indistria HoReCa din zonă.

Conform hotărârii CNSU Dolj nr. 76 din 22.12.2020, s-au impus restricțiile specifice Covid 19 pentru localitățile cu indicență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori.

Municipiul Calafat s-a numărat printre puținele localități din Dolj în care s-a impus închiderea activităților pentru puținii agenți economici din zona HoReCa, care și așa sunt puternic afectați de pandemie și au probleme foarte mari în a își păstra și plăti angajații.

Măsurile de sprijin pro-active pentru acești întreprinzători din zonă încă se lasă așteptate. Contextul epidemiologic le-a creat mari pagube și pierderi, însă, până în acest moment, măsuri de spijin concret și serioase nu au venit.

Ce a facut administrația din Craiova?

https://www.primariacraiova.ro/ro/comunicate-de-presa/masuri-fiscale-pentru-susinerea-persoanelor-fizice-i-a-mediului-de-afaceri-1.html

Primăria Craiova vine în ajutorul mediului de afaceri din domeniul HoReCa, grav afectat de criza din 2020 și scade taxele și impozitele pentru cei care activează în această branșă.  Municipalitatea a decis să mențină reducerea de 50% a impozitului pe clădirile nerezidențiale  în care se prestează servicii turistice. Reducerea se menține pe o durată de maxim 180 zile într – un  an calendaristic pentru anul 2021.  Taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţilor înregistrate în grupele CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor înregistrează o scădere semnificativă de 50% față de anul 2020.  O altă hotărâre a fost aceea de a diminua taxele locale pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiate pe zone de atracție comercială.  Astfel, pentru zona 0, taxa va fi de 0,03 mp/zi față de 0,60 lei mp/zi anul trecut, zona 1 – 0,02mp/zi față de 0,40 lei mp/zi, în timp ce zonele 2 și 3 vor plăti 0,01/zi lei mp față de 0,30 lei mp/zi. În ceea ce privește persoanele juridice, impozitele se mențin la nivelul anului 2020, în vreme ce, pentru persoanele fizice, ca efect al comunicării transmise de către Ministerul Finanțelor Publice, taxele și impozitele vor crește cu indicele de inflație care a fost stabilit la pragul de 3.8%

.

Ne așteptăm la un pachet de măsuri cel puțin la nivelul municipiului Craiova, poate chiar și mai consistent pentru ca această industrie este in colaps în acest moment.

Măsurile de sprijin trebuiau să vină până în acest moment, pentru că discutăm despre o admnistrație liberală, care a propus ca prin argument, spijinirea mediului de afaceri și a antreprenoriatului local. Măsuri liberale, concrete, care încă se lasă așteptate.

Sperăm că acestă problemă să se rezolve cât mai rapid și ca autoritatățile locale să propună un pachet de măsuri care să sprijine și conducă de dezvoltarea acestui domeniu, care poate exploda in anii următori la Calafat. Potențialul turistic fiind unul dintre factorii care pot crește numărul de firme și de angajați din industria HoReCa în zona Calafat.

A trecut perioada de adaptare! Activitatea administratiei locale sub lupa RD. Daca PSD nu face opozitie o sa facem noi!

În campania electorala pentru alegerile locale din septembrie Realitatea Dunareana a fost una dintre publicatiile fanion pentru campania PNL Calafat si pentru proiectul de modernizare al orasului Calafat.

Asa cum am obisnuit si in mandatele lui Mircea Guta sau Lucian Ciobanu, am lasat o perioada de instalare pentru ca cei care se afla la conducerea orasului sa isi asume directia de dezvoltare a Calafatului.

Timpul de instalare pentru actualul primar Doru Mituletu s-a scurs! Acesta va fi monitorizat de catre RD pentru a respecta ce a promis in campania electorala.

Dupa primele mai bine de trei luni de la instalarea lui Doru Mituletu la carmele orasului nu s-au petrecut lucruri spectaculoase sau de nepreconizat pentru cei care au cat de cat experienta politica.

Se pare ca Doru Mituletu nu a prezentat un PROIECT REAL DE DEZVOLTARE al orasului, nu a prezentat ECHIPA cu care va lucra si cu ce se va ocupa fiecare dintre cei alesi pentru a imbunatati viata calafetenilor.

Avand in vedere ca in acest moment la Calafat NU AVEM OPOZITIE! Cel care se autotrambita lider al opozitiei fostul, actualul si viitorul preot Mihai Cotea a lasat-o cam moale cu ceea ce insemana politica si a revenit la clasicele sfintiri de sezon.

Daca PSD nu poate face opozitie datorita resurselor, cadrelor si a liderului mult prea slabi, vom face noi.

Prima concluzie: Doru Mituletu a pornit cu stangul in cei 4 ani oferiti de calafeteni pentru a administra orasul si vom argumenta in curand aceasta afirmatie.