Archive for: august 26th, 2022

Partidele politice conștientizează faptul că timpul începe să se scurgă?

Partidele politice conștientizează faptul că timpul începe să se scurgă, indreptându-ne cu pași repezi spre un nou an electoral și anume cel din 2024, ca atare în următoarea perioadă vor începe a-și creiona lista cu posibilele nume pentru poziția de candidat la Primăria Municipiului Calafat, foarte posibil ca în viitorul apropiat derulându-se o serie de sondaje locale pentru clarificarea situației, astfel încât până în apropierea alegerilor să se definitiveze candidatul unic al fiecărui partid politic.

Din discuțiile purtate cu cetățeni ai Calafatului, dar și cu oameni influenți din interiorul principalelor partide politice se vehiculează următoarele nume de posibili candidați:

Lucian Ciobanu – Fost primar în perioada 2016-2020 cu un mandat cu suișuri si coborâșuri, în ciuda vieții personale agitate a reușit să iși pastreze un principal bazin de voturi, actualmente unul din principalii contestatari ai primarului în funcție, vrea să revină la conducerea orașului considerând că nu și-a spus ultimul cuvânt în privința politicii locale.

Mihai Cotea – candidat din partea PSD, fost preot provenit dintr-o familie de preoți respectată în oraș, un cunoscut apicultor la nivel regional, dar al cărui nume în continuare este legat de colaborarea din trecut cu Mircea Guță, deținând diverse funcții în aparatul acestuia la momentul respectiv. În prezent se bucură de un bazin de voturi important, fiind cotat cu șansele cele mai mari de a fi primar din 2024.

Dorel Mitulețu – actualul primar al Calafatului, un om ambițios și foarte muncitor, principala opțiune a dreptei calafetene, dar al cărui nume este legat de cooperarea cu Mircea Guță, ocupând atunci funcția de viceprimar al acestuia, cooperare defectuoasă pentru Calafat care a dus la instrumentarea câtorva dosare penale, unele soluționate cu condamnări, altele aflate încă în cercetare. Deocamdată are un mandat cu realizări ale unui primar de comună din spusele cetățenilor.

Mircea Guță – fost primar cu două mandate (2008-2016), condamnat cu executare pentru fapte de corupție, în ciuda acestui lucru îți menține un electorat consistent cu precădere în satul natal Ciupercenii Vechi, dar și în Muncipiul Calafat, zona Mogador, declarându-se nevinovat, apropiați ai acestuia transmit faptul că se pregătește pentru candidatură în 2024.

Gili Ghițoaica – în prezent cel mai mare activist civic din oraș, scotând la suprafață o serie de nereguli și disfuncționalități administrative, apreciat de oameni apolitici pentru activitatea sa. A învățat din mers rolurile fiecăruia în administrație, făcând o opoziție de calitate până în prezent. Din păcate simpatia acestuia pentru USR i-a atras și un val de antipatie locală, USR având un rezultat slab la ultimele alegeri, nefiind în preferințele calafetenilor.

Cosmin Catrina – fost consilier local, în prezent city manager al urbei, s-a dovedit a fi un bun politician jucător deținând funcții importante în administrația locală, deși rezultatele întârzie să apară, apreciat de anumite grupuri de tineri atât din Calafat cât și din satele aparținătoare deținând în prezent o afacere cu destinație privind distracția și relaxarea tinerilor la Dunăre, poate fi o soluție chiar dacă încă nu a demonstrat prea multe până acum.

Stelian Niță – Directorul Spitalului Municipal Calafat, un doctor bun, apreciat de colegii de breaslă și de pacienți, a intrat în politica recent renunțând la funcția de consilier local pentru a conduce spitalul și poate fi o alternativă bună.

Mihai Voinic – considerat de mulți o speranță privind redresarea Calafatului, tânăr la un moment dat implicat activ în viața politică locală, apreciat datorită curajului și verticalității sale, cu pregătire în câteva domenii importante, cu susținere din partea anumitor cercuri de influență. Deși încă poate necopt pentru o asemenea funcție și cu câteva scăpări justificate poate de vârsta fragedă pentru astfel de bătălii politice, poate deveni cândva o variantă bună de a fi în fruntea orașului.