INTERVIU EXCLUSIV RD, EXPERT ECONOMIC DESPRE CALAFAT!

La sfarsitul saptamanii trecute redactia Realitatea Dunareana a avut o ocazie unica, aceea de a discuta cu un fiu al orasului Calafat, ca expert la nivel administrativ care a reusit performante de invidiat peste hotare. Acesta a ales sa nu ne ofere dreptul de a ii mentiona identitatea pentru ca unii il pot cosidera acid insa a promis ca va reveni cu noi declaratii unice.

Vazand dupa multi ani orasul Calafat, puteti sa ne spuneti care a fost prima impresie lasata?

– Probabil multi dintre tineri nu stiu cum arata acest oras cu cativa ani sau zeci de ani in urma, insa asa cum Romania s-a schimbat, era normal sa se schimbe si orasul nostru, dezamagirea este ca toata platforma industriala minunata de care beneficia acest oras a fost distrusa.

Cum vedeti evolutia industriei locale? Ce a fost? Ce poate fi?

– Greu de spus, efectele ultimelor 27 ani au fost devastatoare, inchiderea fostei platforme, a dus si la depopulare, scaderea puterii economice, insa cel mai rau, o prabusire la toate nivelurile a fortei de productie locale.
– Cel mai rau este ca acest declin a influentat destine, familii si cel mai probabil este greu de redresat o astfel de situatie.

Probabil cei mai multi cititori stiu ce a fost in acest oras, va rugam sa ne spuneti cum vedeti redresarea lui?
– Este foarte dificil sa putem afirma astazi ca motoarele economice locale pot reporni, este imposibil in ritmul in care a evoluat acest oras in ultimul timp. Din punct de vedere statistic numarul locurilor de munca scade sau se mentine constant, ceea ce este o situatie dificila.
– In acesta perioada multe sectoare precum cel agricol sau turistic incep sa isi trimita angajatii acasa pentru ca astazi orasul nostru se bazeaza pe activitati sezoniere cu exceptia catorva companii.
– Peisajele din zona Calafat sunt unele unice, insa pot afirma ca 90% dintre turisti nu petrec mai mult de o zi in aceasta zona, acest timp de turism trebuie sa faca pasul cel mare, adica sa ofere mai multe posibilitati de vizitare a zonelor pe mai multe zile pentru a contribuii la veniturile agentilor turistici.

Pentru ca tot a venit vorba despre acest capitol, turismul loca, administratia a spus ca va sprijinii acest sector, cum vedeti acest sprijin?
– Usor de spus, greu de facut!
– Nu suntem Mamaia, nu sutem Predeal, insa autoritatile locale au o contributie destul de mare in cazul acestui sector, astazi suntem trasi de urechi ca nu atragem fonduri europene, cine ne impiedica? Cred ca realitatea este crunta, nu exista capital local pentru a oferi investitii masive in turism si strain este greu de crezut ca putem atrage, dupa ce vedem situatia de fata.
– Cine si-ar risca cateva sute de mii de euro pentru o investitie in turism la Calafat? Pentru ce? Pentru profit evident.


In concluzie? Batem pasul pe loc si la acest capitol?

Da… il batem, totusi cateva actiuni de promovare interesante am vazut in ultimul timp, important este sa se si finalizeze cu cateva investititii, locuri de munca si evident o crestere la acest capitol.

In general, cum vedeti antreprenoriatul local, poate acesta sa genereze o revigorare?
Incerc sa sper la asta, dar totusi astept lista de masuri promisa acum cateva luni de catre expertii din jurul administratiei, experti poate intre ghilimele, cat timp acesti experti ofera solutia angajarilor de zilieri si sufoca toata economia locala, sunt mai bine zis niste vanzatori de iluzii populiste, cu mentalitati comuniste si productivitate 0.

Cuvinte cam dure…? De ce sunteti asa vehement?
– Nu sunt, doar ca nu iti trebuie prea multa carte pentru a observa ca daca vrei sa ajuti un mic butic din colt, sau vanzator de rosii, nu trebuie sa-i ditrugi accesul la forta de munca prin colectarea muncitorilor activi pentru lucrari administrative neproductive in cea mai mare parte. Cine credeti ca merge sa munceasca de dimineata pana seara pentru 50 lei, cand poate sta la stat pe 80? Cum putem sa pornim?

Am mai auzit aceasta teorie…?
– Nu este o teorie, este o gandire practicata in vest, unde mediul privat are o pondere masiva ca si angajator, iar serviciile de stat presupun munca din plin.
– Aceasta nu trebuie sa existe ca solutie pentru Calafat, astazi se vad rezultatele acestei gandiri limitate, ce spuneti…?


Intelegem ce doriti sa spuneti, in vest poate sunt aplicate strategii liberale, noi la ce sa ne asteptam aici..?

– Nu cred ca mai avem timp pentru glume, liberale, socialite, etc. .. oricum la Calafat nu mai stiu cum sunt?

Despre podul Calafat-Vidin ce ne puteti spune? A creeat multa asteptare?
Continuati….
Si doar atat.
A mai adus o benzinarie, cateva poze pe FB, sunt dezamagit.

Vom reveni cu acest interviu eveniment! Situatia de la Calafat.
Invatamant.
Cultura.
Resurse.
Cum este vazut orasul peste 10 ani.
Bucataria locala! Exemple de alte orase mici …exclusiv!
Relatia Calafat- Vidin.
Amidon Glucoza.
Coruptie!
Si multe alte declaratii picante…

Comments are closed.