Dupa Marlorex, inspectorii Antifrauda din cadrul ANAF au descins si in SUCPI. Au confiscat bunuri si numerar in valoare de 710.904 lei

ANAF sustine ca, pentru prima data de cand au demarat controalele de amploare in Craiova, multi comercianti au tras rapid obloanele si au plecat, iar inspectorii au sigilat marfa lasata de izbeliste.

Ieri, firmele au revenit la standuri si se verifica actele de provenienta ale marfii. ANAF a suspendat activitatea a trei firme si a dat amenzi la alte 28, fie pentru ca nu aveau facturi pe marfa, fie pentru ca nu o inregistrau in contabilitate.

Inspectorii din cadrul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Targu Jiu au inceput din dupa-amiaza zilei de 15 ianuarie un amplu control in Targul Comercial Sucpi, din Craiova, pentru a verifica actele de provenienta ale marfurilor scoase la vanzare de catre comercianti, control care a continuat si ieri. De data aceasta, potrivit unor surse apropiate inspectorilor, comerciantii au luat-o la sanatoasa, lasand marfa si inchizandu-si standurile. “Am intalnit o situatie iesita din comun. La vederea oamenilor legii, aproape toti au iesit buluc din targ si si-au lasat marfa acolo”, a spus o sursa apropiata inspectorilor ANAF. Alta sursa, care doreste sa-si pastreze anonimatul, a spus ca, la vederea oamenilor legii, “multe fete tinere, fara experienta, s-au speriat si au fugit, ca nu e marfa lor si nu raspund ele de marfa, caci ele sunt doar vanzatoare”.
Miercuri-seara, lucratorii ANAF au verificat, pana tarziu in noapte, documentele de provenienta ale marfurilor la comerciantii pe care i-au prins la standuri. Ieri-dimineata, o mare parte dintre magazine au fost redeschise, iar acolo unde erau obloanele trase si lacatul pus ni s-a spus fie ca incep programul dupa ora 11.00, fie ca unele spatii nu sunt inchiriate.
In incinta targului erau si clienti, si comercianti, iar din loc in loc se vedeau vestele fosforescente ale lucratorilor ANAF, care efectuau inventar dupa inventar la cei care au deschise magazine sau tarabe in zona de spatii comerciale.

Firmele spun ca sunt “in regula”, clientii afirma ca doar “uneori” primeau bon fiscal

Intrebata de ce crede ca a inceput Directia Antifrauda un control in acel targ, o comercianta care numara marfa, in timpul inventarului celor de la ANAF, a explicat: “Momentan, avem treaba. Suntem in regula!”. Intrebata daca exista facturi pe toata marfa de la standul respectiv, tanara a mai spus: “Nu va pot eu raspunde la aceasta intrebare. Eu sunt doar vanzatoare aici. Trebuie sa vorbiti cu patronul”.
In acelasi timp, unii clienti care ieseau din Targul Sucpi spuneau ca nu au primit de fiecare data bon fiscal. “Cumparam de aici intotdeauna, ca eu stau pe aici, pe aproape. Unii ne mai dau bon fiscal, altii nu ne dau”, a spus un barbat care trecea in graba prin fata targului. “Bon fiscal? Ati vazut macar vreo casa de marcat pe aici?”, a spus ironic un tanar care iesea din incinta complexului comercial.

Antifrauda a suspendat temporar activitatea unor firme si a amendat altele

Purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF, Alexandru Cristea, a declaratn ca in ziua de 15 ianuarie “in urma controlului efectuat in Targul Sucpi din Craiova, au fost aplicate 28 de amenzi, in valoare totala de 192.000 de lei, s-au realizat confiscari de bunuri si de numerar in valoare de 710.904 lei, respectiv a fost suspendata activitatea a trei firme (puncte de lucru): doua pentru ca nu erau dotate cu casa de marcat fiscala si una pentru ca detinea casa de marcat, dar nu o folosea. Pentru aceasta din urma, suspendarea activitatii este de trei luni, iar pentru celelalte doua firme, suspendarea activitatii se mentine pana la dotarea cu casa de marcat”. Cristea a mai precizat ca amenzile si confiscarile de bunuri si de bani s-au facut “pentru constatarea unor contraventii pe Legea nr. 12/1990, fie ca nu aveau facturi pentru marfa pe care o detineau, fie ca aveau facturile, dar nu le-au introdus in contabilitate. De asemenea, s-au constatat abateri de la Legea contabilitatii, in sensul ca, la unele firme, nu era facuta receptia marfii existente in magazin, sau nu existau fise de magazie, precum si alte abateri”.
Firmele “calcate” zilele acestea de cei la ANAF pot sa conteste in instanta rezultatele controalelor.

Comerciantii care fug din fata controlului vor fi chemati la sediul Directiei Antifrauda

Alexandru Cristea a confirmat faptul ca multi comercianti si-au lasat produsele si au tras obloanele la vederea functionarilor ANAF, parasind incinta, in dupa-amiaza zilei de miercuri, 15 ianuarie, cand a demarat controlul inopinat. “Multi comercianti din Sucpi au fugit la vederea inspectorilor Antifrauda, iar acum lucratorii ANAF urmeaza sa identifice firmele care au inchiriat spatii acolo. Potrivit legii, ruperea sigiliului ANAF este infractiune, iar comerciantii nu pot sa rupa sigiliul. Ei trebuie sa ii cheme pe inspectorii Antifrauda sa faca acest lucru”, a declarat Alexandru Cristea. Acesta a precizat ca, ieri-dimineata, cand inspectorii Antifrauda au reluat controlul in Sucpi, “comerciantii care cu o seara inainte inchisesera erau prezenti la standuri si au aratat actele la control. Probabil ca au inteles ca este mai rau sa ingradesti controlul. Acolo unde se gaseste marfa si ea nu este revendicata de nici o firma, aceea se poate confisca”.
Acei comercianti care nu au primit controlul ANAF si nu-i suna pe inspectori pentru a lamuri lucrurile vor fi chemati la Targu Jiu, in judetul Gorj, unde se afla sediul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala.

Care este procedura legala dupa realizarea controlului

Alexandru Cristea a explicat  ca aceste controale de amploare care au loc in Craiova in mai multe locuri, in special in piete si targuri, se fac pentru a verifica scripticul cu fapticul. “Verificarile acestea se fac pe baza analizei de risc pe care noi o avem. Noi oricum avem datele de la furnizorii care emit facturi si stim cui le-au emis si stim ce se intampla, dar trebuie sa verificam scripticul cu fapticul”. Structurile ANAF au acces la Declaratia 394, in care se trec toate facturile emise de un furnizor si cele emise catre clienti. Daca Fiscul observa ca un furnizor a emis facturi catre firme din Craiova, dar acele firme nu si le-au inregistrat in contabilitate, atunci este suspectata evaziunea fiscala.

sursa: http://www.ziare.com

Comments are closed.