Adevarul despre doarul lui Guta- Ora de Dolj- articol bomba

DNA face curățenie la Calafat. Primarul Mircea Guță, urmărit penal de DNA

 

Mircea Guţă, primarul Calafatului, este urmărit penal de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit evz.ro. Acesta este bănuit că ar fi primit automobile, vacanţe în străinătate, bani şi alte bunuri pentru a direcţiona, fără licitaţii, mai multe contracte de achiziţii publice către membrii unei grupări interlope. Este vorba de clanul Mondialilor, format din apropiaţi ai lui Bercea Mondial, infractorul din Drăgăneşti (judeţul Olt) care este acum în penitenciar pentru că şi-a înjunghiat nepotul. Faptele lui Mircea Guță, pe care acesta în replică le pune pe seama răzbunării adversarilor politici, au fost arătate și de România TV, post care spune că trimiterea sa în judecată este iminentă, dat fiind că DNA – Serviciul Teritorial Craiova a lucrat și așa foarte mult la dosarul nr 48/P/2011. Însă numărul mare de persoane cuprinse în grupul infracțional, din care fac parte și politicieni din Craiova și București (sursele au vorbit de deputații Mihai Voicu și Cosmin Enea) par a fi motivul ritmului lent, nicidecum presiunile politice pentru protecția acordată celor urmăriți penal. Răspunsul oferit cetățenilor care au solicitat informații despre dosarul privind faptele sesizate este fără dubii: zilele lui Mircea Guță în liberate sunt numărate!

“Vă comunicăm că, în dosarul nr 48/P/2011 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craioava, se efectuează acte de urmărire penală faţă de Marinel Mircea Guţă. În cauză este pusă în mişcare acţiunea penală, prin ordonanţa din 11 februarie 2014, faţă de sus-numit, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită”

Informațiile privind incredibilele fapte ale grupului controlat de Guță au ajuns nu doar la procurori, ci și în presă. Iată ce scriau jurnaliștii în urmă cu câteva luni:

Cel puţin patru societăţi comerciale din Drăgăneşti-Olt au devenit abonate ale banului public din Calafat. Despre aceste societăţi comerciale se aude faptul că ar aparţine unor rude ale lui Bercea Mondialu, în prezent aflat în penitenciar. Veţi vedea cum un kilogram de cloramină costă un milion de lei, sau cum o roată de pubelă cinci milioane. Veţi vedea cum un „sereleu” a primit în trei zile un miliard şi jumătate din banii Calafatului. Dacă erau necesare aceste cheltuieli, măcar dacă s-ar fi făcut la preţul corect, decideţi dumneavoastră. Această anchetă jurnalistică are rolul de a atrage atenţia asupra unui fenomen grav, trist, dar adevărat. Se vorbeşte despre situaţia tragică uneori a oraşului Calafat, însă zeci de miliarde s-au cheltuit fără niciun simţ al realităţii. Sau fără niciun bun simţ.

Cloramina, mai scumpă ca Arielul

De departe, cele mai interesante cheltuieli le-am descoperit în luna octombrie a anului 2010. În decurs de o săptămână, societatea comercială AGMEB MATERIALE SRL vinde Primăriei Calafat în valoare de peste două miliarde de lei. Astfel, în data de 17.10.2010, se emite factura cu numărul 127, în valoare totală de 70.990 lei (709 milioane lei vechi). Pe această factură sunt trecute sârmă de alamă (la preţul de 1.800.000 lei kilogramul fără tva- preţ real 320.000 lei) şi furtun incendiu. La trei zile distanţă, pe data de 20.10.2010, Primăria Calafat cumpără din nou, cu factura numărul 133 în valoare de 69.130 (aproximativ 700 de milioane lei vechi), de la aceeaşi societate comercială, clor pentru dezinfectat şi praf clor pentru dezinfecţie (acelaşi produs), la un milion de lei vechi kilogramul. Aici, la producători, am găsit mai multe preţuri, de la 30.000 lei kilogramul până la 250.000 de lei. Niciunde însă la 1.000.000 de lei (adică de cel puţin patru ori mai mult decât preţul real). Mai trec cinci zile, iar firma respectivă, SC AGMEB MATERIALE SRL iar vinde. Iar Primăria Calafat iar cumpără. Cam de aceeaşi valoare (la prima vedere fiecare factură este făcută în limita a 15.000 de euro fără tva-criteriu de încredinţare direct fără obligativitatea de a efectua licitaţie electronică). Aşadar, factura numărul 139 din 25.10.2010 este în valoare de 73.532 lei (alte 730 de milioane). De data asta nu mai e nici sârmă, nici cloramină ci europubele… sparte pe bucăţi. Adică cinci milioane roata, 18 milioane capacul, 18 milioane containerul şi alte cinci milioane balamaua. Credem că aici vorbim despre containerele zincate, care se vând, la producător, la un preţ de maxim 300 de euro, adică 12-13 milioane. Ţinând cont că Primăria Calafat a plătit 20 milioane numai pe roţile unei pubele, este evident că avem din nou de-a face cu o “cumpătată” cheltuire a banului public.

Untitled

Acestea sunt doar trei dintre facturile emise de SC AGMEB MATERIALE SRL către Primăria Calafat. Mai concret, 2 MILIARDE 130 de milioane într-o săptămână… AGMEB MATERIALE SRL a revenit cu alte două facturi (numerele 156/10.02.2011 şi 158 din 12/02/2011) cu suma totală de 1 miliard şi jumătate. Printre produsele vândute aici se regăsesc aceleaşi pubele la preţ de şapte ori mai mare, dar apar şi produse noi, cum ar fi stingătoare PSI la 10 milioane bucata (maxim un milion bucata preţ real). Pentru cele cinci facturi emise de SC AGMEB MATERIALE SRL, calafetenii au plătit din buzunarul lor peste 4 miliarde lei vechi. Probabil că societatea respectivă are tăiate multe alte facturi, însă să le publicăm pe toate ar însemna două ziare întregi. Dar SC AGMEB MATERIALE SRL nu este singura abonată la bani publici. Tot din Drăgăneşti Olt apare SC METAL BRONZ ALFA SRL. Două facturi emise în aceeaşi zi (facturile 00000006 şi 00000009 / 27.05.2011) însumează valoarea de 96.421 lei (fără puţin alt miliard de lei). Aici, potrivit facturilor, Primăria cumpără 52 de măşti de gaze la aproape 10 milioane lei bucata (am găsit oferte ale firmelor specializate cu 200 de mii de lei vechi), precum şi PICHETE PSI (neechipate) la aproximativ 60 de milioane de lei bucata (trei milioane la un producător de material antiincendiu).
Poate doar primarul Guţă să ne spună câte facturi a emis METAL BRONZ ALFA SRL către primărie. Noi avem doar două, în valoare de aproape un miliard.
O altă firmă din Drăgăneşti se înscrie la „finanţare” din banii calafetenilor. SC PEHART INSTAL SRL vinde şi ea, potrivit facturii 004/17.11.2010 de vreo 800 de milioane de lei. Ce vinde? Şuruburi la 50.000 lei bucata, în loc de maxim 10.000 lei, foi de Plexiglas la 20 de milioane foaia, pretul real 3 milioane. Apare o poziţie numită schelet metalic, la preţul de 1.240.000 lei. Ce o fi asta? Oare ţeava care costă, în cel mai rău caz 120.000. Adică de 10 ori mai puţin…. De pe alte două facturi, emise de aceeaşi firmă, aflăm că Primăria a cumpărat coşuri stradale de gunoi la 10 milioane bucata (maxim două milioane la producătorii români) precum şi capace de canal la 18 milioane de lei (doar patru milioane preţul producătorului). Câte facturi or fi emise de această firmă, nu ştim, dar pe trei dintre ele s-au cheltuit 2 miliarde 400 de milioane.

Echipamentele pentru pichete, cumpărate cu doi ani înainte

Prima firmă care pare să fi deschis drumul „sereleurilor” din Drăgăneşti este SC BRICOMAT SRL. Potrivit facturilor cu numerele 08 şi 35 din datele de 9 respectiv 15.12.2008, Primăria Calafat a cumpărat de 500 de milioane de lei echipamente necesare pentru staţii de autobuz (despre care înţelegem că valoarea finală a uneia ar fi la 200 de milioane de lei vechi), dar şi echipamente pentru pichetele PSI pe care Primăria urma să le cumpere peste doi ani.

Pe multe dintre facturile emise de firmele din Drăgăneşti Olt, Mircea Guţă a semnat ca… primarul, dându-şi „văzutul” pentru facturile de miliarde. Că doar nu dădea de la el din buzunar. Îl ajuta şeful de la DSUP (utilităţi publice), Pârvan Gheorghe. Semnăturile celor doi apar pe multe dintre facturi. De altfel, în urmă cu câteva zile, mai mulţi angajaţi ai Primăriei au dat cu subsemnatul în faţa celor de la DNA pentru cheltuielile exagerate ale conducerii. La o primă estimare, cel puţin un milion de euro s-au cheltuit în mandatul de criză al lui Guţă pentru roţi de pubele la 5 milioane bucata, cloramină la un milion kilogramul, coşuri de gunoi la 10 milioane bucata, staţii de autobuz la peste 200 de milioane bucata etc. Noi teme pentru anchetatori, nu-i așa?

mai multe la http://oradedolj.oradestiri.ro/dna-face-curatenie-la-calafat-primarul-mircea-guta-urmarit-penal-de-dna/#.Uzmb91fBcg8

Comments are closed.